2024.04.25, Csütörtök

Több mint százhetven program lesz Somogyban

MTI

2017.10.02. 18:52

Író-olvasó találkozókra, előadásokra és vetélkedőkre is várják az érdeklődőket október 2. és 8. között az Országos Könyvtári Napok keretében.

Hirdetés

A megye 44 településén 49 könyvtár tart különböző rendezvényeket, amelyekre több ezer embert várnak - mondta Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hétfőn Kaposváron, sajtótájékoztatón.
    

Az intézményvezető kiemelte: a somogyi megyeszékhelyen október 6-án Máté László Levente Visnyeszéplak népi hagyományokhoz hű élet kialakítására törekvő lakóiról tart előadást Cselekvő közösség - teremtő közösség címmel, október 8-án pedig 8-12 éves gyermekek találkozhatnak Nyulász Péterrel, a balatoni mondakör felhasználásával készült Helka trilógia szerzőjével.
    

Virág Erzsébet rendezvényszervező arról szólt, hogy a kisebb településeken kézművesfoglalkozások, gyermek- és nyugdíjasprogramok, beábelőadások, s részben olyan rendezvények lesznek, amelyek kapcsolódnak az idősek, a zene vagy az állatok világnapjának eseményeihez.
    

Horváth Péter kitért rá: a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár a könyvtári napoknak köszönhetően ismét lehetőséget ad kedvezményes beiratkozásra, de a "megbocsátás napját" ezúttal nem hirdették meg a kölcsönzött könyvekkel és médiatartalmakkal kölcsönzési határidőn túl érkezőknek. Sokan ugyanis visszaélnek vele, s ezt az alkalmat várják, hogy a késedelem ellenére ne kelljen fizetniük.

Virág Erzsébet azt mondta, a könyvtárosok szeretnék, ha minél többen felfedeznék a könyvtárak csodálatos világát, és egyre többen látogatnák, vagy látogatnák újra ezeket az intézményeket. Horváth Péter hozzáfűzte, egy könyvtár sokrétű, sokféle szolgáltatást kínál: nemcsak szórakoztató olvasással tud szolgálni, hanem a tanulás, vagy érdekes előadások kiváló helyszíne is lehet.
    

Az igazgató közölte, a megyei könyvtárnak 9500 olvasója van, 40 százalékuk gyermek. Az intézményből tavaly több mint 156 ezerszer kölcsönöztek, a könyvtárközi kölcsönzések száma mintegy 960 volt.
    

Sajnos az iskola elhagyása után a legnagyobb mértékű a lemorzsolódás, az olvasók elszoknak a könyvtárhasználattól - fogalmazott Horváth Péter. Hozzáfűzte: céljuk annak elérése, hogy ezt a korosztályt könyvtárlátogatóként meg tudják tartani.
 

AktuálisSomogy megyeKaposvárOrszágos Könyvtári Napok