2024.03.19, Kedd

Óvodai Kémiai Biztonsági Programot tartottak Kaposváron

Somogy Megyei Kormányhivatal

2017.11.07. 18:10

A véletlenszerű mérgezéses gyermek balesetek megelőzése érdekében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai kidolgoztak az óvodás gyermekek részére egy olyan oktató programot, mely a kémiai biztonsági ismeretek átadását segíti elő.

Hirdetés

A vegyi anyagok mindenütt jelen vannak az ember életében, a modern kor szükségszerű velejárója széles körű elterjedésük. Így a háztartásokban is, komoly kockázatot jelentve a felhasználó és a gyerekek egészségére, valamint a környezetre.

Ezt a programot ismertették ma a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársai a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodájában.

A program kidolgozásának szükségességét több tényező is alátámasztotta, melyből a legfontosabb a gyermekek feleslegesen elszenvedett mérgezéseinek nagy száma. Az otthoni környezetben előforduló mérgezések leggyakoribb tényezője a veszélyes anyagok és keverékek nem biztonságos, gondatlan használata, a gyermekek számára elérhető helyen történő, helytelen tárolása.

 

 

Az óvodai Kémiai Biztonsági Programot 2011-ben indították, a kezdeményezés elnyerte a United Way Magyarország Alapítvány Biztonsági pályázatának első díját. A megye lakossága egészségi állapotának javítása, egészségének fejlesztése érdekében 2013-ban megalakult Megyei Egészség Fórum keretein belül rendszer szintűvé vált a mérgezéses prevencióra irányuló oktatás a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának koordinálásában, a járási hivatalok népegészségügyi szakembereinek közreműködésével kiterjesztésre kerül a megye összes óvodájába.

A megyében 2011. és 2016. között 207 intézményben az elméleti és gyakorlati foglalkozások során 5829 gyermek ismerkedett a kémiai biztonság alapjaival. Az óvodai intézményekben a program már önjáróvá vált.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály és a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának szakemberei 2014-től együttműködnek a kémiai biztonság oktatásában, a program fejlesztésében, az uniós szabályozás változása miatt annak aktualizálásában, gyakorlati megvalósításában valamint az általános iskola alsó tagozatos gyermekek részére történő átdolgozásban, annak gyakorlatban történő tesztelésében.

 

AktuálisSomogy megyeKaposvárÓvodai Kémiai Biztonsági Programoktatás vegyi anyagok