2023.11.30, Csütörtök

Bevált a balatoni komp menetrendjének módosítása

hirbalaton.hu

2018.02.02. 16:21

Népszerűek a január 1-jétől Tihanyrévből negyedórával korábban induló balatoni kompok.

Hirdetés

A rendszeresen utazók körében, beváltotta a reményeket a helyi lakossági igényekhez jobban illeszkedő téli kompmenetrend – áll az önkormányzati tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közleményében. Tavaly ilyenkor jég borította a Balatont, és nem járt a komp, de a 2016-os januári kompforgalmat sikerült idén csaknem megduplázni.

A BAHART az utazóközönség véleményét kérdőíveken és online felmérésen is megkérdezve, tavaly decemberben vizsgálta annak lehetőségét, hogy milyen finomításokat tud még a menetrenden eszközölni. A beérkezett utasvélemények és számos, az optimalizálás mellett szóló érv mentén, 2018. január 1. óta a téli komp menetrendi időszakban a BAHART Tihanyrévből minden járatot 15 perccel korábban indít a korábban megszokotthoz képest, Szántódról a komp továbbra is minden egész órakor indul.

Az új téli menetrend elősegíti az északi partról Tihanyon keresztül déli partra munkába igyekvő autósok közlekedését, ami akár a szolgáltatást igénybe vevők számának növekedését is eredményezheti (többen érnek be időre a munkába). Nagyobb számú reggeli forgalom esetén pedig lehetővé vált még egy forduló beiktatása a két part között, a meghirdetett fix indulási időpontok pontos tartása mellett is.

BAHART kompszolgáltatását 2017-ben éves szinten több, mint 1.140.000 utas vette igénybe, mindamellett, hogy az év első hónapjaiban a fagyos időjárás következtében 51 napig szünetelt a szolgáltatás.

 

Díjemelés nem történt, kedvezőek a januári adatok

A balatoni kompszolgáltatás szezonon kívüli kihasználtságjavulását jól mutatja, hogy 2018. január 31-ig az év első hónapjában több, mint 12600 személyt és 5600 db gépjárművet szállítottak a balatoni kompok, ami 90%-kal több, azaz csaknem a duplája, mint 2016-ban, amikor ugyanilyen időszakra nézve rendelkezésre állnak bázisadatok. 2018-ban változatlan díjon biztosítja a BAHART a kompközlekedéssel kapcsolatos szolgáltatásait, díjemelés nem történt.

A tapasztalatok szerint jó a fogadtatása a tavaly bevezetett BAHART Joker Kártyának is, ami akár 20%-kal olcsóbb utazási lehetőséget biztosít. A BAHART kártyák bevezetésével jelentősen bővült a kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások köre, hiszen a kártyaegyenleg a kompközlekedés mellett bármely menetrendi, séta-, főidényi tematikus programhajóra, sőt a gyorshajókra is felhasználható. A megváltott kártyaegyenleg a vásárlástól számított következő év december 31-ig használható fel. A BAHART kártyák használata nem kötődik a kártyabirtokos személyéhez, átadható másnak is.

 

Kompmenetrend:

A balatoni kompok a téli menetrend szerint Szántód felől 7-17 óra között, Tihany felől 7:15-17:15 óra között közlekednek óránként. A menetidő 8 perc.

AktuálisBalatonkomp Bahartkompmenetrend