2024.07.13, Szombat
Elhunyt Kaposvár díszpolgára, Szigetvári György építész
Pixabay

Elhunyt Kaposvár díszpolgára, Szigetvári György építész

MTI

2018.04.19. 19:14

Elhunyt Szigetvári György, az Ybl-díjas építészt, Kaposvár díszpolgárát életének 92. évében, szerdán érte a halál - tájékoztatta Kaposvár polgármesteri hivatala csütörtökön az MTI-t.

Azt írták: Szigetvári György a budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott, a Somogy Megyei Állami Építőipari Vállalat jogelődjénél építésvezetőként, majd főmérnökként dolgozott, az 1956-os forradalom idején elnökévé választotta a cég munkástanácsa, emiatt elbocsátották.

Az építész ezután évekig Pécsen dolgozott, 1961-ben visszahívták Kaposvárra, ahol negyedszázadon át a Somogy Megyei Tanács Tervező Vállalatának igazgatói tisztségét töltötte be. Számos dunántúli középületet, templomot tervezett, a somogyi megyeszékhelyen az ő nevéhez fűződik a siketnémák óvodája, a reformátusok Béla király utcai idősotthona, a Nyugati temető Szent Erzsébet-kápolnája, és egyebek mellett a Hangár-domb vitorlázórepülő-emlékműve is - tették hozzá.

Szigetvári György elkötelezett műemlékvédő volt, elnökségi tagságot vállalt a Magyar Építőművész Szövetségben, elnöki posztot a Somogy megye műemléki albizottságában, 1986-os nyugdíjazásáig 116 műemléket állíttatott helyre.

Az építész több könyvvel gazdagította a helytörténeti irodalmat, 2003-ban pedig az ő elnökletével alakult meg a kulturális örökség ápolását, a város polgári arculatának formálását zászlajára tűző Kaposvár Polgáraiért Egyesület. Érdemeit 1986-ban Ybl-díjjal is elismerték, díszpolgárává 2008-ban fogadta Kaposvár.

A város saját halottjának tekinti Szigetvári Györgyöt, aki sorsfordító időkben is tudta, hol a helye: a nemzeti oldalon vett részt mind a forradalomban, mind a rendszerváltozásban - olvasható a hivatal közleményében.

AktuálisKaposvárdíszpolgárSzigetvári György