2023.11.30, Csütörtök
Felborult vitorlás, vízbe esett utasok, veszteglő vízi járművek a Balatonon
police.hu - illusztráció

Felborult vitorlás, vízbe esett utasok, veszteglő vízi járművek a Balatonon

hirbalaton.hu

2018.05.02. 13:25

Felborult vitorlás utasait mentették ki a vízből a siófoki vízirendőrök vasárnap délután. Balatonföldvárnál egy árbóctörött katamarán, Balatonlellén egy elektromos hajó illetve a rajtuk utazó két társaság várt segítségre.

Hirdetés

2018. április 30-án néhány perccel délután 5 óra után észlelték, hogy a parttól mintegy 1000 méterre felborult egy vitorlás és három utasa a vízbe esett. Azonnal a segítségükre siettek, visszaállították a hajót, majd a bajbajutottakat a szolgálati kisgéphajóba emelték és a járművet a part közelébe vontatták.

A Zánka előtti vízterületről 2018. április 30-án 17 óra 5 perckor a balatonföldvári vízirendőrök segítettek partot érni annak a három fős társaságnak, akik katamaránjukkal árbóctörést szenvedtek. A hajót és utasait az egyenruhások biztonságban a közeli strand sekély vízéhez szállították.

A fonyódi vízirendőrökhöz 2018. április 30-án 19 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a Balatonlelle előtti vízterületen, a parttól közel 1000 méterre egy elektromos hajó motorja hibásodott meg, a jármű öt utasa emiatt segítség nélkül képtelen volt partot érni. A rendőrök ezért a helyszínre siettek és a járművet, valamint a rajta tartózkodókat biztonságban a kikötőbe vitték.

A mentések idején I. és II. fokú viharjelzés volt érvényben – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben testi épségünk érdekében különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

AktuálisBalatonBalatonföldvárvízimentés Siófokvízirendőrvitorlásvízi jármű