2024.04.26, Péntek
Betakarítási és tűzvédelmi intézkedésekről tartottak konferenciát somogyi hatóságok
somogy.katasztrofavedelem.hu

Betakarítási és tűzvédelmi intézkedésekről tartottak konferenciát somogyi hatóságok

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.06.25. 13:15

A katasztrófavédelem somogyi szakemberei Barcson, Nagyatádon, Marcaliban, Kaposváron és Siófokon is konferenciát tartottak a nyári betakarítási munkákat megelőző tűzvédelmi intézkedésekről gazdálkodóknak.

Hirdetés

A hatósági osztály munkatársai megosztották a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait a mezőgazdaság szereplőivel, valamint tájékoztatták őket az aktuális jogszabályi előírásokról.

Idén is segítő jobbot nyújtanak a hatósági szakemberek, ha szükséges, tűzvédelmi szaktanácsadás során hívják fel az üzemeltetők figyelmét a potenciális veszélyekre.

A betakarítási munkálatokban részt vevő gépek, berendezések tűzvédelmére, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok betartására kiemelt figyelmet kell fordítani. A kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban a megfelelő számú tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. Hogy a jármű alkalmas-e a betakarításra, arról szemle keretében kell meggyőződni. Ezeknek a gépeknek a kezelője a munkavégzés megkezdése előtt és annak befejezése után közvetlenül és munkavégzést megszakító szünetekben köteles a kipufogó-vezeték és szikratörő műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani.

Kiemelten fontos, hogy a dohányzás veszélyeit a betakarítási munkálatok közben is szem előtt kell tartani, hiszen egy rosszul eloltott cigaretta miatt hatalmas területek válhatnak a lángok martalékává. Éppen ezért a gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre éghető anyagtól és növényzettől mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen a dohánynemű gyűjtéséhez és eloltásához megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni. No és szélcsendes időben a kazaltól legalább 30 méter távolságra szabad csak dohányozni.

Tavalyi évben 215 erdő- és vegetációtűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat, ebből tizenegy esetben lábon álló gabona, huszonegyszer tarló kapott lángra, míg négy alkalommal lángoló kazal oltását végezték az egységek. Hetesen bálázó, míg Mezőcsokonyán és Buzsákon kombájn gyulladt ki.

AktuálisSomogy megyeKaposvárbetakarítástűzvédelem Siófok