2024.03.19, Kedd
Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak - kiváló minősítésűek
pixabay - illusztráció

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak - kiváló minősítésűek

Somogy Megyei Kormányhivatal

2018.06.19. 17:00

A strandok üzemeltetői összeállították a monitoring naptárt, amelyet a fürdőhely kijelölési, illetve fürdővíz használati engedélyezések során a járási hivatalok munkatársai hagytak jóvá, Somogy megyében összesen 64 darab vonatkozásában.

Hirdetés

A balatoni strandokon az egymáshoz való közelségük, illetve az azonos fürdővízprofil miatt összevont mintavételezésre kerül sor.

Havi gyakorisággal történnek a mintavételek úgy, hogy a két minta között ne teljen el 30 napnál több idő.

A szezon jellemzően június 09-én indul és szeptember 01-ig tart, így tehát összesen 4 darab vizsgálat történik mintavételi helyenként. Az egyes minták értékelésre kerülnek, ezen kívül a szezon végén a fürdővíz minősítése, osztályba sorolása is megtörténik, ekkor az ez évi és a megelőző három év vizsgálati eredményeit veszik figyelembe.

A jóváhagyott mintavételi ütemtervnek megfelelően az elmúlt időszakban valamennyi strandon megtörtént a szezon előtti, illetve egy-egy szezoni mintavétel, valamennyi kiváló minősítésű, vizeink fürdőzésre alkalmasak.

A Zamárdi Mirabella Kemping strandja, a Hajmási Zselicvölgy Plázs és a Deseda eddigi mintavételi eredménye kiváló minősítésű volt.

A Balatoni strandok szezon előtti mintái – 60 strandon, 36 helyen összevont mintázással - kiváló minősítésűek lettek.

Annak ellenére, hogy vizeink minősége kiváló, felhívjuk a figyelmet a fürdést követő zuhanyozás fontosságára. A tavak, folyók növény és állatvilága igen gazdag, melyek az arra érzékenyeknél bőrkiütést okozhatnak.

A Somogy megyében üzemelő természetes fürdőkről szóló tájékoztató anyag minden évben megjelentetésre kerül a kormányhivatal honlapján. További információk találhatók a www.oki.antsz.hu honlapon.

AktuálisSomogy megyeBalatonfürdőzésfürdővíz