2024.04.19, Péntek

Parlagfű ellenőrzések Somogy megyében

Somogy Megyei Kormányhivatal

2018.07.23. 20:52

Az idei évben is - a jogszabályoknak megfelelően - július elsejétől megkezdődtek a földterületek parlagfű fertőzöttségének ellenőrzései, külterületen elsősorban a járási földhivatalok szakemberei végzik a feladatot, belterületen a jegyző vagy az általa megbízott személy, személyek.

Hirdetés

Elmondható, hogy a nagyon meleg április, május, június első fele miatt - kedvező körülmények között  gyorsan tudott fejlődni a parlagfű (is), így már június végén lehetett virágbimbós, akár virágzó gyommal fertőzött területet találni. Míg tavaly eddig az időpontig egy félhektáros fertőzött folt - 3 helyrajzi számot érintően -, került bemérésre, idén már 7 foltot, 9 helyrajzi számot érintően, négy hektár fertőzött terület került bemérésre. Az eljárásokat elindították, a közérdekű védekezéseket elrendelték.

Mind ezen esetekben, mind az ezt követően bemérésre kerülő területek vonatkozásában - a parlagfű veszélyessége miatt - bírságra mindenképp számolni kell a földhasználónak/tulajdonosnak, ami területtől, fertőzés mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet, továbbá, ha az értesítés után nem mentesíti a területet, a vállalkozóval elvégeztetett védekezés költségét is fizetnie kell.

Kultúrnövény esetében, ha az agronómiai tőszámot nem éri el, valamint jelentős a parlagfű borítottsága, akkor ebben az esetben is el kell rendelni és végre kell hajtani a közérdekű védekezést.

A felderítések zömében földi úton zajlanak ebben az évben is, várhatóan augusztusban is lesz helikopteres, légi felderítés, amely során idén várhatóan a megye déli fele kerül felderítésre.

Általában júliustól lehet számítani a parlagfű pollen megjelenésére, tüneteket okozó koncentrációban augusztus-október hónapokban van jelen a levegőben, a csúcsot a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri el.

A parlagfű pollenterhelést jelentősen befolyásolja az időjárás. Alacsonyabb pollenterhelés várható, ha kevés a csapadék és ehhez magas hőmérséklet is társul. A parlagfű-szezonban az allergiás betegek nagy száma miatt fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása. Ennek érdekében az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) honlapján (oki.antsz.hu) naponta friss adatokat találhatunk. Az OKI évek óta működteti a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is. Jelenleg nincs riasztás.

A parlagfű esetében a szezon kezdetét attól a naptól számítják, amikor a pollenek mennyisége a légkörben az arra érzékenyeknél már tüneteket okozhat, vagyis az első 10 db pollenszem/m3 feletti pollenmennyiség megjelenésétől.

A 11-30 pollenszem/m³ közepes kategóriának felel meg, a parlagfűre különösen érzékeny allergiásoknál okoz tüneteket. 31-50, ill. 51-100 pollenszem/m³ esetén (magas I. és magas II. kategória) már minden parlagfűre érzékeny allergiásnál tüneteket okoz.

Nagyon magas kategóriákról (nagyon magas I. II. és III.) akkor beszélünk, ha a pollen mennyisége >100/m³ (101-200, 201-500, 501-1000, de előfordult már több ezer is), ilyenkor minden parlagfűre érzékeny allergiásnál erős tünetek jelentkeznek.

A tünetek, melyek különböző erősségűek lehetnek pl.: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "piros szem" (kötőhártya-gyulladás), szem-fáradékonyság, továbbá fáradtság- és levertség-érzés, nagyobb alvásigény.

Parlagfű pollen megjelenésekor fokozottan tartsuk be az alábbi ajánlásokat, tanácsokat:

- Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

- Az allergiások otthonukban napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek.

- Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

- Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.

- Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.

- A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át.

- Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad.

- Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.

- Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.

- Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.

AktuálisSomogy megyeellenőrzésparlagfű