2024.04.19, Péntek
Folytatódik a somogyi egészségmegőrző prevenciós program
pixabay - illusztráció

Folytatódik a somogyi egészségmegőrző prevenciós program

Somogy Megyei Kormányhivatal

2020.08.03. 15:14

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat kampány folytatásaként július 27-én, 28-án és 29-én Táskán, Pálmajorban és Pusztakovácsiban 10 és 18 óra között szűrőbuszok állnak a lakosság rendelkezésére.

Hirdetés

Országszerte ingyenes szűrésekkel segíti elő a Nemzeti Népegészségügyi Stratégia az egészségtudatosság erősítését és a prevenció, a megelőzés népszerűsítését. A Somogy megyei program megnyitójára 2020. július 27-én Táskán, a szűrővizsgálatok első állomásán került sor.

 

kormanyhivatal.hu

 

Az ünnepségen dr. Neszményi Zsolt elmondta, hogy a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program a kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokhoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférhető településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a szűrővizsgálatokat. A településeken az általános szűrőbusz szolgáltatásain túl (nőgyógyászati szűrés, szájüregi szűrés, testösszetétel analizálás) további két jármű áll rendelkezésre kardiológiai vizsgálatokra, ahol vérnyomásmérés, a vércukor- és koleszterinszint meghatározása történik – tette hozzá a kormánymegbízott. A Somogy megyei lakosság egészségi állapotával kapcsolatban megjegyezte: a halált okozó megbetegedések közül a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak az első, míg a daganatos megbetegedések a második helyen. Kiemelte továbbá a betegségek megelőzésének, a szűrővizsgálatokon történő részvétel fontosságát, hiszen a halálozási arány nagymértékben csökkenthető lenne a betegségek időben történő diagnosztizálásával. Hozzáfűzte, hogy az egészségügyi szűrővizsgálatokon túl lehetőség nyílik a kitelepült Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat „kormányablakbusz” nyújtotta ügyintézések kihasználására is, ahol lehetőség nyílik ügyfélkapu létrehozására, valamint a személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, illetve – a pálmajori helyszín kivételével – vezetői engedéllyel és gépjárművel kapcsolatos ügyintézésre egyaránt.

 

kormanyhivatal.hu

 

Majd megköszönte a szűrővizsgálatokban részt vevő együttműködők munkáját, illetve a különböző egészségügyi szervezetek támogatását.

Bertókné Tamás Renáta minden helyi lakost a szűrővizsgálatok igénybevételére buzdított. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályának vezetője kiemelte: az ide látogató érdeklődők a szűrőbuszok nyújtotta széleskörű vizsgálatokkal és hozzáértő egészségügyi szakemberekkel találkozhatnak, akik minden létező segítséget megadnak annak érdekében, hogy még időben fény derüljön egy esetleges betegség kialakulására.

 

kormanyhivatal.hu

 

A rendezvényen részt vett Móring József Attila országgyűlési képviselő, dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos és Göntérné dr. Gyirán Szilvia, a Marcali Járási Hivatal vezetője is.

 

kormanyhivatal.hu

 

A program Somogy megyei része július 29-ig tart: további két helyszínen nyílik lehetőség a szűrőbuszok nyújtotta szolgáltatások igénybevételére az alábbi időpontokban a megjelölt helyszíneken 10-18 óráig:

Július 28. Pálmajor, Fő u. 40. Polgármesteri Hivatal bekötő útszakasz

Július 29. Pusztakovácsi, Fő u. 114. Művelődési Ház udvara

AktuálisSomogy megyeegészségmegőrző prevenciós program szűrővizsgálat