2024.04.26, Péntek
Romkutatással indult a mentőcsoportok minősítése Kaposváron
somogy.katasztrofavedelem.hu

Romkutatással indult a mentőcsoportok minősítése Kaposváron

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.10.15. 14:13

A Somogy és a Mecsek Mentőcsoportok állománya öt évvel ezelőtt szerezte meg a nemzeti minősítést, amelynek újraminősítő gyakorlata kezdődött pénteken. Az önkéntesek október 12-14. közti időszakban több kaposvári helyszínen bizonyítják rátermettségüket.

Hirdetés

Mindkét mentőcsoport bizonyította már létjogosultságát az elmúlt években – mondta dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke péntek délután, a riasztás után három órával köszöntötte a mentőcsoportokat Kaposváron. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a megnyitón kifejtette: a háromnapos próbatétel során a mentőcsoportok azon árvízi és vízi mentési képességeit, vezetés-irányítást, logisztikai képességeit, és egyebek mellett az alapvető vízkár-elhárítási és búvár tevékenységüket teszik próbára, amelyet már éles helyzetekben is bizonyítottak, mint a 2013. évi dunai árvíz idején.

A táborépítés után a csapatok első bevetése éjszaka romkutatás volt. A feltételezés szerinti „földrengés és a jelentős mennyiségű csapadék” következtében „sárlavina” elemi erővel zúdult a városra, amely a Kaposi Mór Oktató Kórház Bajcsy-Zsilinszky utcai tömbjét elöntötte, az épületeket megrongálta. Tizenegyen tűntek el a romok között. A felderítést követően konténer alá szorult embert, árokba esett végtag sérültet, a szituáció szerint az épületben rekedt pszichiátriai betegeket mentették a csapatok.

A mai napon az árvízi és vízi mentési képességek, a komplex árvízi védekezés, a kötéltechnikai mentő, alapvető vízkár-elhárítási és búvár tevékenység végrehajtását vizsgálják a minősítők.

Galéria

AktuálisKaposvárromkutatásmentőcsoportMecsek Mentőcsoportújraminősítő gyakorlat