2024.04.24, Szerda
Sikeres évet tudhat maga mögött a katasztrófavédelem Somogy megyei szervezete
somogy.katasztrofavedelem.hu - Fotó: Kőhalmi Szilvia

Sikeres évet tudhat maga mögött a katasztrófavédelem Somogy megyei szervezete

somogy.katasztrofavedelem.hu

2019.02.19. 20:00

Évértékelő tiszti értekezletet tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február tizenkilencedikén a Somogy Megyei Vármegyeháza dísztermében. A rendezvényen részt vett dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, illetve a társ- és rendvédelmi szervek vezetői és képviselői.

Hirdetés

A rendezvény egy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. évi tevékenységét bemutató kisfilm levetítésével vette kezdetét, majd Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató tartotta meg értékelését. A tábornok részletesen beszámolt a szervezet legfontosabb eredményeiről, az elvégzett feladatokról, sorra véve az egyes szakterületek tevékenyégét. Egyebek mellett elhangzott, hogy 2018-ban 2239 esetben vonultak a Somogy megyei tűzoltók, jelentősen kevesebbszer, mint az előző évben, ami a kedvező körülmények mellett a hatékony megelőző munkának köszönhető. Az igazgató szólt a tűzvizsgálatokról, a védelmi igazgatás terén végrehajtott felkészítésekről és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tevékenységéről. Górcső alá került a hatósági munka, a veszélyes üzemek és szállítmányok felügyelete és ellenőrzése, valamint a létfontosságú rendszerelemek védelme is. Wéber Antal tájékoztatta hallgatóságát az elmúlt évi fejlesztésekről és beruházásokról, a hivatásos tűzoltók napi továbbképzésének megújításáról, a pályázati források eredményes felhasználásáról. Mindezek mellett szólt a megyei gyakorlatokról, a szervezet nemzetközi kapcsolatairól, illetve a hivatali, az ellenőrzési és a kommunikációs tevékenységről. Beszámolója végén a tábornok a katasztrófavédelem valamennyi együttműködő partnerének megköszönte a közös munkát, a Belügyminisztériumnak a támogatást, és a jelenlévő parancsnokokon keresztül pedig a teljes személyi állománynak az elvégzett munkát.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sikeres évet zárt, jó színvonalon hajtotta végre a rábízott közbiztonsági feladatokat. Így értékelte dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018-as munkáját. A főigazgató értékelő beszédében egyebek mellett tolmácsolta a belügyminiszter elismerését a teljes állománynak a múlt évi áldozatos szolgálatért. Értékelőjében dr. Góra Zoltán számos témát érintett, a többi között kitért az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítására, a beavatkozó állomány új védőfelszereléssel, technikai eszközökkel történő ellátására, a továbbképzések fejlesztésére, illetve beszélt a hazai tűzoltógépjármű-gyártásról és az új tűzoltógépjárművek rendszerbe állításáról. Kiemelt feladatnak nevezte az önkéntes tűzoltómozgalom erősítését, értékelése szerint ezen a téren Somogyban példaértékű munkát végeztek. A pályázati források hatékony felhasználása révén az önkéntes tűzoltó egyesületeken túl az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes mentőszervezetek is fejlesztési forrásokhoz jutottak a megyében. A főigazgató beszéde zárásaként gratulált a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi eredményeihez. A hivatásos állomány mellett köszönetét fejezte ki az együttműködő szervezetek munkájáért, amellyel hozzájárultak a szervezet sikeréhez, majd kitartást kívánt ahhoz, hogy az igazgatóság 2019-ben is megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek és társadalmi elvárásoknak.

AktuálisSomogy megyekatasztrófavédelem