2024.05.06, Hétfő
Katasztrófa-felszámolási gyakorlatot tartottak az új R67-es gyorsforgalmi úton
kormanyhivatal.hu

Katasztrófa-felszámolási gyakorlatot tartottak az új R67-es gyorsforgalmi úton

Somogy Megyei Kormányhivatal

2019.09.24. 19:00

Az újonnan épült R67-es gyorsforgalmi út somogybabodi szakaszán gyakorlatoztak a kárfelszámolásban érintett szervezetek és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság által szervezett eseményen a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a közút kezelője egy feltételezett baleset elhárítását mutatták be.

A gyakorlat célja a beavatkozás összehangolása, az együttműködés gördülékenyebbé tétele volt kiemelt figyelemmel az érintett útszakasz sajátosságaira. A feltételezett bevetés során az R67-es úton, Somogybabod térségében egy személyautó balesetet szenvedett, amelynek utasai beszorultak. Elsőként a rendőrség munkatársai érkeztek ki a helyszínre és kezdték meg a forgalom irányítását, valamint az elterelést. Eközben a kaposvári hivatásos tűzoltók is megjelentek a helyszínen, majd elkezdték a mentést. Az egységek feszítő-vágó berendezés segítségével kiszabadították a sérülteket a roncsból, majd átadták őket a mentősöknek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának szakemberei az üzemeltetési feladatok ellátásához újonnan rendszerbe állított speciális útellenőrző gépjárművük használatával kiépítették az ideiglenes forgalomelterelést, majd a műszaki mentést követően elvégezték az úttest megtisztítását, és a sérült forgalomtechnikai elemek helyreállítását.

 

 

Dr. Neszményi Zsolt elmondta: a mai gyakorlatot is a hatékony együttműködés jellemezte a kárfelszámolásban érintett szervek, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről. A kormánymegbízott hozzátette: ilyen szakértelem és elhivatottság mellett biztonságban tudhatják magukat az utazók, akik ezen az útvonalon közlekednek. A mai alkalom lehetőséget biztosít arra, hogy megköszönjem az itt megjelent szervek munkáját, valamint a gyakorlat előkészítése és végrehajtása során nyújtott közreműködésüket – egészítette ki dr. Neszményi Zsolt.

 

 

Witzmann Mihály elismerését fejezte ki a profi munkáért. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a biztonság nem más, mint a társadalmi lét egyik alapfeltétele. Nem elég csak a beruházások, a fejlesztések megvalósítása, mindent el kell követni az ilyen és ehhez hasonló katasztrófahelyzetek biztonságos és sikeres felszámolása érdekében.

A gyakorlaton részt vett Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának vezetője, Molnár Gábor rendőr ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, Németh Zsolt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője, valamint Káldi László Somogybabod polgármestere is.

 

 

AktuálisSomogy megyekKatasztrófa-felszámolási gyakorlatR67-es gyorsforgalmi út