2024.04.23, Kedd
Védelmi igazgatási felkészítést tartottak Kaposváron
kormanyhivatal.hu

Védelmi igazgatási felkészítést tartottak Kaposváron

Somogy Megyei Kormányhivatal

2019.11.20. 19:00

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság szervezésében rendezték meg 2019. november 20-án a polgármesterek komplex védelmi igazgatási felkészítését Kaposváron.

Hirdetés

A megjelent polgármestereket és közbiztonsági referenseket a Somogy Megyei Védelmi Bizottság nevében Vetési Bernadett köszöntötte. A települések vezetői számára jogszabály határozza meg a védelmi igazgatással kapcsolatos feladataikat mind a védekezésre való felkészülés időszakában, mind pedig a védekezés során. Ezeknek a kötelező feladatoknak a szakszerű és hatékony ellátásához nyújt segítséget a mai felkészítés, amelynek célja a szükséges szakmai alapok biztosítása, valamint a helyi adottságok feltérképezése – ismertette a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Vetési Bernadett hangsúlyozta a veszélyhelyzet elhárításában részt vevő szervek együttműködésének fontosságát, majd szólt arról is, hogy a helyi védelmi felkészülésben feltétlenül számít a polgármesterekre, mint a védelmi igazgatás helyi szintjén feladatot ellátó vezetőkre. Ők ismerik ugyanis a legjobban a helyi adottságokat, a közeli társszerveket, akiket szükség esetén azonnal riadóztatni tudnak – egészítette ki.

 

 

A felkészítésen elsőként dr. Bors István ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztályának vezető szakreferense tartott tájékoztatót a védelmi igazgatás általános rendszeréről. Ezt követően Rátkai István alezredes, a 3. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka ismertette a katonai igazgatás rendszerét és feladatait. Fehér Gábor alezredes, a Somogy Megyei Védelmi Bizottságának titkára a Befogadó Nemzeti Támogatással kapcsolatban tartott előadást. Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a katasztrófavédelmi igazgatás rendszerét mutatta be a polgármestereknek és a közbiztonsági referenseknek, majd Pungor János r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes tartott előadást a közbiztonság és tömegközlekedés témájában. Az előadók sorát Jagadics Tünde védelmi igazgatási referens zárta, aki a migráció okozta biztonsági kihívások kezelését ismertette.

 

 

A felkészítést a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztálya, az Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Belügyminisztérium Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság részéről kijelölt szakértőkből álló oktatócsoport tartotta meg.

AktuálisKaposvárSomogy megyevédelmi igazgatási felkészítés