2024.04.19, Péntek
Iskolapadból a munkaerőpiacra – oktatási és innovációs műhely épül Kaposváron
kaposvar.hu

Iskolapadból a munkaerőpiacra – oktatási és innovációs műhely épül Kaposváron

kaposvar.hu

2019.12.12. 16:56

A hazai szakképzés reformjának részeként kormányzati támogatással dolgoz ki hiánypótló gyakorlati intézményi rendszert Kaposvár annak érdekében, hogy a könnyebb átjárhatóságot szolgálva hidat teremtsen az oktatás és a munka világa között.

Hirdetés

A város új keleti iparterületén az alapkőletételét csütörtökön ünneplő BM Heros Zrt. gyártócsarnoka mellett épül meg az az oktatási és innovációs műhely, amelyben a középiskolás diákok korszerű technikai eszközökön tanulva, a vállalatok mérnökeinek és oktatóinak segítségével sajátíthatják el szakmájuk gyakorlati fogásait. Az ifjú szakemberek – tanulmányaik befejezése után – el is tudnak majd helyezkedni a kaposvári munkáltatóknál.

Dolgozó emberek és munkát adó vállalkozások a zálogai Kaposvár fejlődésének és a helyi gazdaság erősödésének, ezért az elmúlt években a Németh István Program keretében minden korábbinál több pénzt fordítottunk iparterületeink korszerűsítésére, s ennek révén épülhet meg az új ipari park is – mondta Szita Károly a dombóvári út melletti iparterület első alapkőletételi ünnepségén. – Miként a többitől, úgy a BM Heros Zrt. beruházásától is azt várjuk, hogy felfelé húzza majd a béreket, és hozzájárul Kaposvár gazdaságának erősödéséhez, s a kaposvári emberek magasabb életszínvonalának megteremtéséhez – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

 

kaposvar.hu

 

Az ipari létesítmények szomszédságában megépülő, teljes infrastruktúrával felszerelt oktatási műhely alkalmas lesz arra, hogy támogassa mind a városban zajló középfokú képzést, mind pedig a Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem közötti együttműködés eredményeként megvalósuló egyetemi szintű duális képzéseket. A műhely célja az, hogy olyan magas szintű gyakorlati tudást nyújtson, amely révén megfelelő gyakorlati tudással rendelkező szakembergárdát nevelhet ki a Kaposvárra települő gazdasági szereplők részére.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Kaposvár új ipari parkjába elsőként telepedhetünk le, és olyan gyártási feladatokat bocsáthatunk rendelkezésre, amelyek a jövőben kiemelkedő eredményekre fognak vezetni – fogalmazott a főleg katasztrófavédelmi, illetve mentőgépjárműveket gyártó BM Heros Zrt. vezérigazgatója. Rajnai Attila hozzátette: adottak azok a feltételek, amelyek mentén Kaposvár és térsége bekapcsolódhat a műszaki szakképzésbe, és nem csak az elméleti, hanem a gyakorlati képzés lehetőségét is meg lehet valósítani.

– Kaposvár bizonyította, hogy tőke- és befektetésvonzó képességben felveszi a versenyt az ország többi megyeszékhelyével – mondta a kormányzat képviseletében felszólaló dr. Juhász Roland. A vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az állami tulajdonú NIPÜF Zrt. által fejlesztett nemzeti iparipark-hálózat Somogy megyében is hozzájárul a gazdaság erősödéséhez és a versenyképesség növeléséhez. – Az itteni projekt különlegessége abban rejlik, hogy a BM Heros Zrt. nem csupán egy hagyományos értelemben vett járműgyártó üzemet épít, hanem helyet biztosít az oktatási és képzési központnak is, vagyis egyszerre szolgálja a rendelkezésre álló munkaerő foglalkoztatását és a jövő szakember-utánpótlásának a megteremtését is – mondta a politikus.

 

kaposvar.hu

 

A gyakorlati képzőhely kialakítása során az egyik célcsoportot az új típusú képzési rendszerben lévő, utolsó gyakorlati félévüket töltő hallgatók jelentik. A másik célcsoportot a gyakorlati foglalkoztatásban részt vevő vállalatok alkotják, azon belül is elsősorban a kis- és középvállalatok. A képzés kiemelt területei azok a húzóágazatok – elektronika, gépipar, informatika –, amelyek a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, és minél több munkaerőt képesek felszívni.

A kvalifikált munkaerő létrejöttében kulcsfontosságú intézménytől azt várja a város, hogy ösztönzőleg hat majd a helyi bérekre. A közvetlen és közvetett munkahelyteremtésben is szerepet kapó képzőhely elősegíti az innováció terjedését, közvetlen tapasztalatokat nyújt a munkaerőpiac igényeiről, és hozzájárul az életképes kis- és középvállalkozások létrejöttéhez, azok beilleszkedéséhez a helyi és regionális gazdaságba. A vállalkozások és a képzésben részt vevő hallgatók egymásra találása révén csökkenthető a munkaerő elvándorlása is.

 

AktuálismunkaerőpiacKaposvárSomogy megyeoktatási és innovációs műhelyszakképzés