2024.04.19, Péntek
Elfogadták Kaposvár költségvetését
Szita Károly - Facebook

Elfogadták Kaposvár költségvetését

MTI

2020.01.30. 16:10

Elfogadta Kaposvár ez évi költségvetését a város közgyűlése csütörtökön.

Hirdetés

Az előterjesztés szerint a 2020-as büdzsé főösszege a múlt évihez hasonlóan mintegy 14,3 milliárd forint, ebből személyi juttatásokra 3,6 milliárd, dologi kiadásokra 4,3 milliárd forintot költ a somogyi megyeszékhely önkormányzata.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a napirendi pont tárgyalásakor elmondta, hogy a költségvetést az Összetartozunk című, 2030-ig szóló várospolitikai program céljainak figyelembe vételével állították össze. A cél az, hogy Kaposvár 2030-ra a Dél-dunántúli régió legerősebb városa legyen, ezért abban hangsúlyos szerepet kap a helyi gazdaság élénkítése, a család- és népesedéspolitika, az egészségmegőrzés, a klímatudatos fejlesztés.

Kiemelte, hogy a városban a tavalyról "áthúzódó" kiadásokkal együtt 13 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések.

A gazdaságélénkítéshez kapcsolódóan ipari parkot alakítanak ki, felépül a tűzoltójárművek gyártásával, felújításával foglalkozó BM Heros Zrt. gyártóközpontja, regionális szervize, a projekttel párhuzamosan oktatási és képzőközpontot hoznak létre, s ősszel beindul a villamosmérnök-képzés a városban.

A somogyi megyeszékhelyen munkásszálló létesül, folytatódik a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út építése, megkezdődik a levéltár felújítása, a bencés apátság romjainak rekonstrukciója, a Deseda-kemping, és egyebek mellett egy négycsillagos szálloda építése is - tette hozzá.

Szita Károly a családpolitikai intézkedésekről elmondta, hogy egy tizennyolc pontból álló támogatási rendszert dolgoznak ki, amelyben szerepel az otthonteremtés segítése, védőoltások dotációja, új bölcsőde, játszótér építése, bölcsődék, óvodák nyitva tartásának meghosszabbítása is.

A politikus kitért arra: az egészségmegőrzés jegyében felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, az életmódváltás kedvező hatásaira. Folytatódik az orvosi rendelők rekonstrukciója, Kajaksuli nyílik a Városligetben, futókörrel, kosárlabda- és műfüves pályákkal, újabb kerékpárutakkal és kondiparkokkal gazdagodik Kaposvár - sorolta.

A polgármester a klímatudatos fejlesztésekről elmondta: a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséért és az energiafüggőség csökkentéséért két elektromos autóbusz vásárlását tervezik. Sor kerül iskolafelújításra, a szennyvíztelep modernizációjára és a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 100 megawattos naperőművének átadására is.

AktuálisKaposvárSomogy megyeköltségvetés