2024.04.19, Péntek
A fonyódi Balaton Áruház 60 éves
fonyod.hu

A fonyódi Balaton Áruház 60 éves

fonyod.hu

2020.04.06. 21:30

Az 1900-as évek elejétől kezdődően a mai Posta és a Balaton Áruház előtti területen kereskedelmi jellegű épületek álltak, amely az évtizedek folyamán átalakultak, s az 1950-es évek elején létrejött az ún. „Népbolt” a korábbi üzletekben.

Hirdetés

Amikor a fejlődő település, a járási központtá vált Fonyód és nyaraló közönsége már kinőtte, 1958 tavaszán hozzáfogtak a mögötte lévő területen egy új áruház építéséhez – amely később a Balaton Áruház elnevezést kapta. Az építtető a Somogy megyei Népbolt Vállalat volt: „Fonyódon e napokban kezdődik meg az ország legkorszerűbb kisáruházának építkezése.” – írta 1958 májusában a Somogyi Néplap. Az építkezés folyamatáról időnként beszámolót is olvashattak a megyei lapban, pl. októberben ezt írták: „A fonyódi népbolt mögött új népbolt vagy inkább áruház betonváza bontakozik ki. A kiváló osztrák zsaluzódeszkákkal készült betonra jóleső érzés rálépni. A szakosított, hatalmas oszlopcsarnokos népbolt óriási kirakatai lassan kibontakoznak. December 1-re tető alá kerül. Jövő év júniusában már itt vásárolhat a Fonyód környéki Balaton-part. […]”

Az építkezés és a településkép változásai mindenki számára látványosak voltak, 1959 februárjában „[…] nem kis meglepetés éri azokat, akik a régi, ósdi központi népboltot fogják keresni. Az állomással szemben lévő elavult áruháznak akkor már csak hűlt helyét találják. S még valamit: egy korszerű áruházat. Építését már a múlt nyáron megkezdték. A több mint másfélmillió forintos beruházással készülő modem áruház már egyre inkább kibontakozik. Az árkádok nemcsak a modern építészeti stílust akarják kifejezni, hanem megoldják a kirakatproblémát is. Ma még csak vonalakban látszik az áruház belső képe, még csak félig készek a földszinti és emeleti elárusítóhelyek, a raktárak és hűtőkamrák, de május-júniusban már teljes szépségében bontakozik ki az épület A nyári főidényben pedig már a vevők rendelkezésére áll.”

Sajnos az építkezés kivitelezése csúszott, így csak 1960 április 2-án adták át a vásárlóközönségnek.

 

fonyod.hu

 

A nyitás több mint sikeres volt: „Szép ez az áruház, válóban a Balaton-part legszebb, legimpozánsabb üzlete. Építésére 2 millió 700 ezer forintot fordítottak. Tetszetős az 50 méter hosszú kirakat, bent pedig az áruk elrendezése nyeri meg a vásárlók tetszését. A földszinten a csemege-, élelmiszer-, háztartási és villamossági, valamint piperecikkek, az emeleten a cipőkonfekció, a női és férfi-divatosztály kapott helyet. A 3 millió forintos árukészletből nemcsak a fonyódiak, hanem a járásbeliek és az itt üdülők is kedvükre válogathatnak.” – írta április 6-án a Somogyi Néplap.

Az épület átépítése 2014-ben kezdődött, teljes megújulása 2016-ra fejeződött be.

Varga István helytörténész teljes cikke az alábbi linken olvasható: fonyodregen.blogspot.com

 

AktuálisFonyódSomogy megyeBalaton ÁruházNépbolt