2024.04.19, Péntek
Fizetőparkolás: új díjtarifák és díjövezetek lesznek júliustól
pexels - illusztráció

Fizetőparkolás: új díjtarifák és díjövezetek lesznek júliustól

siofok.hu

2020.06.26. 16:36

Július elsejétől ismét fizetni kell a parkolásért az egész országban, így Siófok fizetős parkolói sem maradnak tovább ingyenesek.

Hirdetés

Ettől a naptól változnak a korábbi parkolásidíj-tarifák, és ugyancsak július elsejétől a fizetőparkolókat két övezetbe sorolja a siófoki önkormányzat; a kiemelt, tehát magasabb díjtarifájú övezetbe tartoznak a Balaton-part és a belváros legfrekventáltabb helyein lévő parkolók.

A járványhelyzet idején Siófok már az országos rendelkezések előtt ingyenessé tette a parkolást, mely a veszélyhelyzet feloldását követően, július 1-től megszűnik. A fizetés újbóli bevezetésének napjától változnak a díjtarifák, továbbá a fizetőparkolókat két övezetbe sorolják. „ Az önkormányzatokat sújtó állami elvonások közepette egy kis lélegzethez jutunk, és így a sanyarú költségvetési helyzetünkön is javíthatunk némileg – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. – A parkolási díjakhoz Siófok az előző ciklusban gyakorlatilag nem nyúlt hozzá, a jelentősebb balatoni települések között így az alacsony díjszabású városok közé tartoztunk. A pénzügyi kényszerhelyzetre is figyelemmel, ugyanakkor a többi település díjszabásait is megvizsgálva, figyelembe véve és az arany középutat keresve, július 1-től újra szedjük a parkolási díjakat, és változások is életbe lépnek.”

A város frekventált területein a parkolók fenntartása költségesebb, és a különböző mértékű díjövezetek a parkolók zsúfoltságát is csökkentik, különösképp az idegenforgalmi szezonban. Ezért alakítanak ki két díjövezetet; a parkolási díj összege tehát az övezetek szerint változik. A fizetőparkolókat igénybevevők a díjövezetek számáról, illetve a parkolási díjakról a város parkolóiban kihelyezett táblákon is találhatnak majd információkat.

A „kiemelt” I. díjövezethez tartozik július 1-től a belvárosi részen a Városház tér, Kele utca, Fő utca a Sió hídtól a Vasútállomásig, valamint Millennium park. A Balaton-part frekventált részén fekvő parkolók közül pedig a hajóállomás, Porecs tér, Petőfi sétány vége (Hullám büfé). Az ezeken kívüli fizető parkolók a II. díjövezet részei.

Szezonban, a II. díjövezetben fizetőssé válik továbbá a Beszédes sétány és a Balaton-part közötti szakaszon a Tamási Áron utca, a Garay János utca, a Lóczy Lajos utca, a Vass Gereben utca és a Berzsenyi Dániel utca.

A parkolási díjakat Siófok Város Önkormányzata az alábbiak szerint határozta meg:

Az I. díjövezetben, szezonban (05.15-től 09.15-ig), a parkolás díja 480 Ft/óra.
A II. díjövezetben, szezonban (05.15-től 09.15-ig), a parkolás díja 360 Ft/óra.
Az I. díjövezetben, szezonon kívül, a parkolás díja 360 Ft/óra.
A II. díjövezetben, szezonon kívül, a parkolás díja 200 Ft/óra.
A Sió-Sorház utcai parkoló a jövőben éves üzemeltetési idejű, a II. díjövezetben
meghatározottak szerint (szezonban 360 Ft/óra, szezonon kívül 200 Ft-óra).

A teljes árú, valamint a Siófok Kártya kedvezménnyel váltható parkoló bérletek éves díja változatlan marad.

Aktuális SiófokSomogy megyeFizetőparkolásBalaton