2024.09.08, Vasárnap
Parasztolimpia és Múzeumok éjszakája
Fotó: Szántódpusztai Majorság facebook oldal

Parasztolimpia és Múzeumok éjszakája

MTI

2024.06.22. 07:05

Parasztolimpiára, rovarkóstolóra, gyertyafényes hangversenyre és egyebek mellett Rémes rétes hadműveletre is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája szombati, Somogy vármegyei programjain.

A programsorozat honlapjának és az események szervezőinek tájékoztatása szerint a Kaposvárhoz közeli Szennai Skanzenben már kora délután kezdetét veszi a parasztolimpia.
A résztvevők kipróbálhatják a mocsárjárást, a kosárhordást fejen, a gyapjúfeldolgozáshoz kapcsolódó kártolást, rokkázást, továbbá a parasztfocit, a csülközést, a bigézést, a célba dobást és a diópöckölést - tették hozzá.
Kiemelték, a látogatók megismerkedhetnek a régi űr- illetve hosszmértékekkel, a szerelmi varázslással, férjfogó praktikákkal, készíthetnek szerelmi talizmánt, továbbá építhetnek csutkatornyot, parasztház-makettet.

Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeum Fő utcai épületében a jövő fehérjeforrásaiból tart kóstolót Molnár Marcell egyetemi docens Rovarfalatok címmel, megnyílik a restaurátor- és preparátorműhely a látogatók előtt, akiket beavatnak a régészet kulisszatitkaiba.
A gyermekeknek virtuális vadászatot, népi hangszerkészítő játszóházat, pénzverő, fémöntő, csonttapogató foglalkozást szerveznek - jegyezték meg.
Kitértek rá, hogy a Deseda tónál található Fekete István Látogatóközpontnál esti sétahajózás, tűzzsonglőr show, távcsöves csillagászbemutató lesz, valamint zseblámpás tárlatvezetéssel tekinthető meg a Baglyok és emberek című kiállítás, a Róma-hegyi a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont pedig hosszabbított nyitva tartással várja a Rippl-Rónai József művészete iránt érdeklődőket.
A tavaly decemberre megújult Szántódpusztai Majorság új kiállításokat kínál: a magtárban a Búza útja című tematikus tárlat a vetéstől az aratáson át a kenyérsütésig kíséri a látogatókat, a kiskastélyban az endrédi csipke és a csipkeverés művészete, a Kövecses-Varga ásványgyűjtemény legszebb darabjai, a pusztán élt cselédség sorsa ismerhető meg.
A jegypénztár épületében Szabó Éva fazekasművész egyedi díszítésű kerámiáit, továbbá a Babáriumban hazai és nemzetközi tájegységek viseleteit lehet megcsodálni - tették hozzá. Különleges program helyszíne lesz a majorság kétszáz éves kápolnája, ahol százan gyertyafényben hallgathatják meg Chopin, Liszt, Bach és Beethoven legszebb dallamait Teleki Miklós zongoraművész tolmácsolásában.
Siófokon a Kálmán Imre Emlékház ezúttal nemcsak a világhírű operettkomponista tiszteletére berendezett kiállításnak, hanem Könyv Kata festőművész időszakos tárlatának is helyszíne. Itt tartják a Rémes rétes hadműveletet, ahol arra kérik a gyerekeket, hogy zseblámpás nyomozás során találják meg "a sötétben rejtőzködő nyomokat", fedjék fel az emlékház titkait.
Balatonszárszón a József Attila Emlékház csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. A költőről elnevezett épületben tárlatvezetéssel látogatható az Idesereglik, ami tovatűnt... című állandó kiállítás és József Attila-verseket szaval Földes László (Hobo).

AktuálisSomogy megyeMúzeumok ÉjszakájaRippl-Rónai MúzeumRippl-Rónai Emlékházban és LátogatóközpontSzántódpusztai Majorság