2024.03.28, Csütörtök
Napelemparkok épültek Kaposváron
pexels - illusztráció

Napelemparkok épültek Kaposváron

MTI

2019.03.14. 20:00

Átadták Kaposvár első, a közszolgáltató Kapos Holding Zrt. napelemparkjait szerdán.

Hirdetés

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a fejlesztés helyszínén elmondta: a két, egyenként fél megawatt teljesítményű napelempark évente ötszáz háztartás villamosenergia-szükségletét fedezi.

A hét év alatt megtérülő, 360 millió forintos projekt illeszkedik Kaposvár zöld város stratégiájába, amelynek célja, hogy a somogyi megyeszékhely a megújuló energiák széles körű alkalmazását segítő beruházásokkal 2030-ig a lehető legnagyobb mértékben energia független legyen - jegyezte meg.

A megújuló energia használata hozzájárul ahhoz, hogy a város országos viszonylatban alacsonyan tarthassa a közüzemi díjakat, csökkentse a károsanyag-kibocsátást, valamint a Magyarországon évi 13 ezer ember halálával összefüggésbe hozható légszennyezettséget.

Szita Károly szólt arról, hogy a tervek szerint a közeljövőben Kaposváron épül meg Közép-Európa legnagyobb, 100 megawatt teljesítményű, 50 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosító napelemparkja, de a város már az elmúlt években is sokat tett a környezet védelméért. Példaként hozta fel, hogy a helyi járatú autóbuszok a kaposvári cukorgyárában a cukorgyártás melléktermékéből előállított biogázzal üzemelnek.

GazdaságSomogy megyeKaposvárnapelemparkKapos Holding Zrt.