2024.03.29, Péntek
Tematikus tőkealapot indít az MFB csoport Kaposváron
MFB Invest Zrt - Facebook

Tematikus tőkealapot indít az MFB csoport Kaposváron

MTI

2020.07.17. 16:00

Három milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, városi tőkealapot indít az MFB csoporthoz tartozó, kis- és középvállalkozások (kkv) tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Kaposváron - közölte az MFB csoport az MTI-vel szerdán.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint az alap olyan vállalkozások fejlesztéseihez tervez tőkejuttatást nyújtani, amelyek az üzleti megtérülésen túl elősegítik Kaposvár, illetve a régió fejlődését is. A városi tőkelapok sorában a debreceni és székesfehérvári után, a kaposvári a harmadik, amit az MFB Invest elindított.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a közleményben kiemelte: a gazdaság élénkítése nem öncélú feladat, hanem a kaposvári emberek magasabb életszínvonalának a záloga.    

Az MFB közölte: a tőkejuttatás jelenthet tőkeemelést már meglévő vállalkozásban vagy lehetőséget ad akár közös vállalkozás alapítására, illetve részesedés vásárlására is. Az alap a célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki tagi hitel vagy kölcsön nyújtását sem. A régióban a feldolgozóipar, a kereskedelem és a gépjármű-javítási szektor dominál. A tradicionális iparágak mellett az alap által megcélzott iparágak közé sorolták a gépipart, az élelmiszeripart, az ingatlanfejlesztést, az IKT szektort, és a fenntarthatóság területét. Ez utóbbihoz tartozhatnak a kapcsolódó energetikai területeken túl a hulladékgazdálkodás és a víz értéklánchoz kapcsolódó technikai és üzleti megoldások egyaránt.  

Ismertetik: a 3 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, 12 éves futamidejű tőkealap által tervezett átlagos befektetési méret 420 millió forint. Ez az érték az első befektetési kör befektetési összegére vonatkozik, nem tartalmazza a tőkealap által a további - a célvállalkozás jó teljesítménye esetén tervezett - befektetési körök során eszközölhető további befektetések összegét.

Bugár Csaba, az MFB Invest vezérigazgatója hangsúlyozta: az MFB Invest tavaly elért 28 milliárd forintos tőkebefektetését idén szeretnék túlszárnyalni, a társbefektetőkkel közös tőkealapjaik mellett ebben kulcsszerepet szánnak a városalapjaiknak is.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta: a koronavírus nyomán fellépő, a gazdaságot sújtó válságjelenségek miatt komoly jelentősége van annak, hogy az alap által nyújtott tőkeinjekció kellő időben és hatékonysággal érjen el a kedvezményezett cégekhez. A regionális gazdaságfejlesztést az alap több eszközzel próbálja elérni, így az általános befektetési jogcímeken felül rendelkezni fog az Európai Bizottság által lehetővé tett úgynevezett "átmeneti támogatás" nyújtásának lehetőségével. Ez 800 ezer euró alatti finanszírozást jelent azon vállalkozások számára, amelyek kifejezetten a vírus okozta válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ez a forrás a működés átmeneti finanszírozására, likviditás kezelésre is felhasználható lesz - ismertette.

Az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. 2006 óta foglalkozik növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló kkv-k, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektek tőkefinanszírozásával. A társaság indulása óta közel 68 milliárd forint összegű beruházásokat valósított meg hazai vállalkozások körében.
 

GazdaságKaposvárMFB csoportSomogy megyevállalkozásfejlesztési alapMFB Invest Zrt.