2024.04.16, Kedd

Ezzel a kutatóközponttal reagál a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra

magyarepitok.hu

2018.06.22. 14:10

Megkezdődik a Kaposvári Egyetem Állattudományi Klímaközpontjának építkezése.

Hirdetés

Több mint 3400 négyzetméteres fejlesztéssel alakítják ki Magyarország legújabb kutatási intézményét a Kaposvári Egyetemen. Az egykori csillagistálló helyén felépülő Állattudományi Kutatóközpont kivitelezési munkálatait az Aktív Építőipari Kft. és az Investment Mérnöki és Fővállalkozó Kft. konzorciuma látja majd el - derül ki a közbeszerzési értesítő adataiból. A körülbelül 700 millió forint költségű beruházás az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával valósul meg.

 

Új növénytermesztési és állattenyésztési módszerekre lesz szükség

A következő 30-40 év kutatási irányát határozhatja meg a hamarosan felépülő klímaközpont – mondta el a kivitelezési szerződés aláírásakor Tossenberger János rektorhelyettes. A gyorsan változó klímaviszonyok miatt a korábbiakhoz képest teljesen új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási módszerekre van szükség, ezeknek a fejlesztésében járhat majd élen az intézet - derült ki az eseményen.

 

Tossenberger János rektorhelyettes (b1), Borbás Zoltán kancellár (b2), Hévizi János, Aktív Kft. (b1), Marián Gábor, Investment Kft. (b2) (ke.hu)

 

Kialakítják az intézet infrastruktúráját is

A beruházás során tervezési, kivitelezési és felújítási munkákat végeznek, illetve infrastruktúrafejlesztési feladatokra is sor kerül. Az új egyetemi centrumban többek között:

  • csirke-, nyúl-, szarvasmarha és juhlaboratóriumokat adnak át,
  • kialakítanak egy összesen több mint 1300 négyzetméteres központi kutatórészleget,
  • 1800 négyzetméternyi utat építenek,
  • valamint 350 méternyi új csatornát és 426 méternyi burkolt árkot is kialakítanak

A projektben ezzel együtt épületgépészeti, épületvillamossági, tűzvédelmi és akadálymentesítési munkálatokat is elvégeznek.

építőipari cégekHelyi hírekKaposvároktatási beruházáskutatás-fejlesztésAktív Kft.Investment Mérnöki és Fővállalkozó Kft.