2021.08.04, Szerda
Újraindul a forgalom a balatonfenyvesi kisvasúton
hazaiprovence.hu

Újraindul a forgalom a balatonfenyvesi kisvasúton

iho.hu

2019.05.31. 12:41

Június 1-jétől naponta akár tizennégy járattal utazhatnak a kirándulók a nagybereki tájakat bejáró vonalon. A márciusban elkezdett, teljes forgalomszüneteléssel járó pályafelújítás ősztől folytatódik Balatonfenyves és Somogyszentpál között.

Hirdetés

A MÁV-Start által üzemeltetett kisvasúton június 1-jén indul újra a forgalom, miután március közepétől felújítási munkálatokat végeztek. Megszépült környezettel várja az utasokat a balatonfenyvesi végállomás, a nyílt vonalon 1,5 kilométeren építettek át a vasúti pályát. Június közepéig munkanapokon napi öt vonatpár közlekedik, de hétvégén és június közepétől augusztus végéig mindennap hét vonatpár indul. A tizennégy kilométeres utat negyven perc alatt teszik meg a kisvonatok.

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Felejthetetlen élményt nyújt forró nyári napokon a nyitott kocsikban való utazás, a kerékpárok szállítására pedig egy poggyászteres kocsit alakítottak át, melyet csoportok előzetes bejelentésére állítanak forgalomba. Az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, az oda-vissza közel másfél órás vonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A kisvasút végállomása a dél-balatoni vasútvonal Balatonfenyves állomásán található. A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest huszonöt százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani.

Ősszel folytatódik a pályafelújítás: szeptember 9-étől november 30-áig ismét lezárják a vonalat, ekkor Balatonfenyvesről pótlóbuszok közlekednek majd Somogyszentpál és Pálmajor felé is.

Helyi hírekvasútfelújításkisvasútBalatonfenyvesMÁV-Start