2024.03.19, Kedd
Kaposváron is folytatódik a Digitális immunerősítő program
szakmaportal.hu

Kaposváron is folytatódik a Digitális immunerősítő program

mti

2019.09.18. 12:49

Folytatódik a márciusban elindított Digitális immunerősítő program országos roadshowja: az Emmi és az Új Nemzedék Központ fiatalokat célzó és az internet veszélyeire figyelmeztető közös programsorozatának keddi, székesfehérvári állomásán az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

Hirdetés

Illés Boglárka a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában a program szükségességét adatokkal támasztotta alá. Mint mondta, az ifjúságkutatások is alátámasztják, hogy míg 2000-ben tíz fiatalból csak egynek volt otthoni internet hozzáférése, addig egy 2016-os kutatás szerint tízből kilencnek.

A felmérésre hivatkozva jelezte: a fiatalok 80 százaléka naponta többször használja az online teret és a megkérdezettek fele egy napnál tovább nem bírná okos eszközök és szociális média hozzáférés nélkül. A 21. században egyetlen nap alatt annyi információhoz jutnak az emberek, mint egy 15. században élő ember egész életében, ezért is rendkívül fontos, hogy az információhalmazból mindenki ki tudja választani a valós információkat és a veszélyeket - tette hozzá.

Illés Boglárka rámutatott, hogy az internetet és az okos eszközöket nem kell kizárni a mindennapi életből, de tudatosan kell őket használni, a megfelelő védelmet pedig biztosítani kell.

A politikus éppen ezért kiemelten fontosnak nevezte a digitális immunerősítést. A civilek és a versenyszféra bevonásával és több mint 100 szakértővel készített programcsomag 116 konkrét javaslatot tartalmaz a 19-25 év közötti fiataloknak, de már 12 éves kortól szükséges a kézikönyv ismerete - mondta.

Megjegyezte, hogy az immunerősítő csomagot országjárás keretében minden megyeszékhelyre és nagyvárosba elviszik, hogy ne csak iskolai oktatás keretében ismerhessék meg a fiatalok az internetezés veszélyeit.

A D.I.P.-Digitális Immunerősítő Program hivatalos honlapja szerint az országjárás harmadik helyszíne Székesfehérvár, a tervek szerint szeptember közepétől tizenkét iskolába látogatnak el, ahol egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. Első körben Székesfehérvár mellett Győr, Zalaegerszeg, Kaposvár és Szolnok egy-egy középiskolája kap "digitális immunerősítő injekciót".

A roadshow interaktív módon világít rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire. A rendezvényen - Magyarországon egyedülálló módon - egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavát és bemutatja, miként csalhatják csapdába őket az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életüket akár néhány perc alatt.

Helyi hírekKaposvárSzékesfehérvárdigitális fejlesztés