2024.04.19, Péntek
Napelemfákkal épült okospark Kaposváron
Fotók: kaposvar.hu

Napelemfákkal épült okospark Kaposváron

magyarepitok.hu

2019.10.24. 17:05

A Horváth Építőmester Zrt. által kivitelezett parkban versfával és intelligens rendszerekkel is találkozhatnak a látogatók.

Hirdetés

Átadták a környezettudatossági és energiahatékonysági szempontok szerint megépült okosparkot Kaposváron. A munkálatokat a Modern városok program keretében a Horváth Építőmester Zrt. és a Lecpes Kft. konzorciumban végezte. Az egykori kórház anyaépület rehabilitációja során informatikai képzőközpont került kialakításra közel 1 milliárd forintból, továbbá egy külön projekt keretében, a déli tömb rekonstrukciója szintén 1 milliárd forintból.

Ez utóbbi felújításához kapcsolódóan a déli tömb kulturális és környezettudatos fejlesztés című projekt keretében: egy civil kulturális teret, pihenőövezetet, sétányokat létesített, ahol teljesen új zöldövezet, okos eszközök, játszótér és egyéb turisztikai és szabadidős attrakciók várják a kaposváriakat.

 

Európai szintű várossá növekszik Kaposvár

A pihenőövezetet a Kaposi Mór Oktató Kórház üresen álló déli tömbjének rehabilitációja keretében alakították ki, egy 2,8 hektáros területen. A beruházás egyik célja, hogy a város a fejlesztéseknek köszönhetően európai mércével is megállja a helyét.

Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban új sportcsarnokot, uszodát és autóbusz-telephelyet adtak át. Emellett elkészült a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út egy szakasza, hamarosan a végéhez ér a Csiky Gergely Színház felújítása, továbbá készül a közlekedési központ és épül az új szennyvízkezelő is.

 

Napelemfák biztosítják az áramot a területen

A megyeszékhely első okosparkjának különlegessége, hogy olyan napelemfákat helyeztek ki, amelyek a közvilágítást, a vezeték nélküli internetet és a mobiltöltők energiaszükségletét is biztosítják. Emellett a park területén játszótér, kondipark, kereskedelmi és szolgáltatóegységek, illetve tó és szökőkutak is helyet kaptak.

A park alkalmas a helyi élővilág bemutatására is. Berendezései között versfa, valamint több olyan eszköz is megtalálható, amelyet okoskészülékekkel aktiválva számos plusz élményt biztosít a látogatóknak.

A beruházás részeként lebontották a mintegy 170 évvel ezelőtt emelt épületek többségét, a megmaradókban pedig bábszínházat, a vállalkozások működésére és képzésre is szolgáló informatikai képzőközpontot és civilházat alakítanak ki. A projekt lehetőséget ad a Fő utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca összekötésére és 199 parkolóhely építésére.

Galéria

épületfelújításkórházfejlesztésHelyi hírekKaposvárHorváth Építőmester Zrt.