2024.03.28, Csütörtök
Közművelődési díjat kapott Kaposvár
pexels

Közművelődési díjat kapott Kaposvár

mti

2019.11.07. 13:09

Első alkalommal adták át a Nemzeti Művelődési Intézet közművelődési díjait, amelyet magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végző személyek, szervezetek és közösségek elismerésére idén alapítottak - tájékoztatott a Nemzeti Művelődési Intézet kommunikációs igazgatósága.

Hirdetés

A közösségi művelődés országos módszertani háttérszervezeteként tevékenykedő Nemzeti Művelődési Intézet Illyés Gyula közművelődési életműdíjat alapított azoknak a szakembereknek az elismeréséül, akik kiemelkedő tevékenységükkel meghatározóan hozzájárulnak a helyi társadalom életerejének erősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez.

A díjat első alkalommal Halász Péter csángókutató vehette át. Az Önkéntes Néprajzi Gyűjtőmozgalom és a Honismereti Szövetség egykori elnöke csaknem huszonöt évig szerkesztette a Honismeret folyóiratot. A Magyar Művelődési Intézet volt igazgatója szorosabbra fűzte az anyaországi és a külhoni magyarok közötti szakmai kapcsolatokat, rendszeressé tette a találkozási alkalmakat. A Duna Televízió műhelyvezetőjeként, főszerkesztőjeként elvállalta a közművelődési és honismereti jellegű műsorok rendszerének kialakítását. Halász Péter húsz éven át volt titkára a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesületnek.

A Beke Pál-díjat azoknak a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakemberek elismerésére hozták létre, akik kiemelkedően hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez. Az elismerést először Molnár Lajos Milánnak, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának ítélték, aki tíz éve kreatív ipari projektek elindításával, támogatásával, közművelődési módszerek alkalmazásával segíti a helyi képző-, előadó- és iparművészet fenntartását, éltetését. Kezdeményezője a területi szakmai feladatok ellátásának, a régió településeinek összefogásának, melynek leghíresebb kezdeményezése a Vándorló bográcsok program.

Varga Dalma, a bogyiszlói Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Tér közművelődési szakembere Karácsony Sándor-díjban részesült. Az elismerés olyan fiatal szakemberek díjazásra szolgál, akik kiemelkedő eredményekkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését.

Közösségeket Támogató Önkormányzat Díjban részesült Kaposvár mellett, két község, Petőfiszállás és Rozsály.

Közösségépítő Önkéntes Díjat alapított a Nemzeti Művelődési Intézet azoknak a közösségi művelődésben tevékenykedő, aktív önkénteseknek, akik példaértékű, alulról jövő kezdeményezéseket generálnak, mentorálnak, előremozdítva a társadalmi aktivitást és megerősítve a helyi identitástudatot. Az elismerést először Fekete Sándorné, Bojt település tájházának önkéntes vezetője és Mátyus Aliz író, szociológus, falukutató, a Nemzeti Művelődési Intézet Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóiratának alapítója, felelős szerkesztője és a pápai Szélesvíz című folyóirat lapszerkesztője, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, a népfőiskolai kezdeményezés elindítója vehette át.

A díjak részét képezi egy emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom vagy egy szabadon választott közösségépítő projekt finanszírozása.

Az elismeréseket a Nemzeti Művelődési Intézet tizenkettedik alkalommal megrendezett stratégiai konferenciája keretében adták át. A csaknem 240 szakember részvételével zajló találkozón egyebek mellett a közművelődési intézményrendszert megelőző civil egyleti mozgalomról, a nemzetközösség aktuális kérdéseiről, a biztonság és közösség összefüggéseiről ejtettek szót.

Helyi hírekKaposvárközművelődés