2024.03.29, Péntek
ÁSZ: további előrelépés a kórházak gazdálkodásában
Illusztráció - Pixabay

ÁSZ: további előrelépés a kórházak gazdálkodásában

mti.hu

2020.10.16. 15:22

A befejezett ellenőrzés a központi költségvetés forrásait használó 41 - jellemzően fekvő- és járóbeteg diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátásokat végző - egészségügyi intézményt vizsgált.

Hirdetés

További előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-vel, 41 egészségügyi intézmény "gazdálkodási kockázatait" értékelő vizsgálatának eredményét ismertetve. A közlemény szerint a most befejezett ellenőrzés a központi költségvetés forrásait használó 41 - jellemzően fekvő- és járóbeteg diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátásokat végző - egészségügyi intézményt vizsgált

 Azt írták: az ÁSZ megállapította, hogy 2017 után a 41 intézményből 34 vezetője tett lépéseket a szabályszerű gazdálkodásért, 14 intézmény vezetője pedig csökkentette a leltározással kapcsolatban feltárt kockázatokat. Az ellenőrzött időszak egy-egy évében még négy intézmény beszámolási kötelezettségének teljesítése volt magas kockázatú, 2017-ben az éves költségvetési beszámolójukat ugyanakkor már ezek is alátámasztották szabályszerű leltárral. Az átlátható és elszámoltatható gazdálkodást támogató kontrollkörnyezet szabályszerű kialakításáról 2017 után 25 intézmény gondoskodott ismertették.

 

Javult a szabályozottság

 Az ÁSZ beszámolt arról is, hogy 2017-re javult az egészségügyi intézmények szabályozottsága, a kockázatkezelési rendszer kialakításában, a beszámolási kötelezettség teljesítésében, valamint az előirányzatokkal gazdálkodásban azonban további intézkedések voltak szükségesek a szabályszerű működés eléréséhez. Az ellenőrzött egészségügyi intézmények vezetői által jelzett intézkedések alapján 29 intézmény gazdálkodásának kockázatai csökkentek 2017 után.

A gazdálkodásban rejlő kockázatok csökkentéséért az ÁSZ szerint további intézkedések szükségesek többek között:

  • a balatonfüredi Állami Szívkórháznál,
  • a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetnél,
  • a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőnél,
  • a budapesti IV. kerületi Károlyi Sándor Kórháznál,
  • a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjánál,
  • a gyöngyösi Mátrai Gyógyintézetnél,
  • a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézetnél,
  • a Parádfürdői Állami Kórháznál,
  • a komáromi Selye János Kórháznál,
  • a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznál, illetve kisebb hiányosságok miatt a szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézetnél.
Helyi hírekÁllami Számvevőszék (ÁSZ)Somogy megyeTolna megyekórházBudapest