2024.04.16, Kedd
Festői környezetben épült családi borászat a Leier termékeivel
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Festői környezetben épült családi borászat a Leier termékeivel

magyarepitok.hu

2021.02.26. 11:00

A dél-balatoni borászat projektjén került először beépítésre az egyedülálló méretekkel rendelkező, 8,3 méter magas Leier kéregfal, amely azóta a Leier kapacitásbővítésének köszönhetően már elérhető az akár 10,3 méteres falmagasságban is.

Hirdetés

Balatonőszöd határában, a Haraszt dűlőben valósult meg az Androsics Pince és Borterasz a Leier Kft. termékeivel. Az Androsics család beruházásában létrejött borászat rendezvények lebonyolítására is alkalmas helyszínné vált. A kivitelezési munkákat az Andro-Bau Hungary Zrt. és a Szentgyörgy Euro Transz Kft. konzorciuma végezte. Az építkezés részleteiről Frank József, a Leier előregyártott termékmendzsere és ifj. Androsics Ferenc, a családi borászat vezetője tájékoztatta lapunkat.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az Androsics család szántóföldi kultúrák mellett közel 45 hektáron termel szőlőt. Az első ültetvényt 42 éve telepítették. Mivel nem volt lehetőségük fejleszteni, 15 év után felfüggesztették a borászkodást, majd saját részre dolgoztak fel egy kevés szőlőt. „Mígnem 2018-ban jött egy pályázati lehetőség, amit kihasználva belevágtunk a borászati épület tervezésébe. Liptai Zsolt segítségével sikerült egy komoly, gravitációs elven működő pincét megtervezni.”

„Az épület komplexum segítségével az általunk megtermelt szőlőt fel tudjuk dolgozni, magas minőségű bort tudunk készíteni és értékesíteni is tudjuk a bor jelentős részét a borteraszunkon. Reméljük, egy vonzó turisztikai célponttá varázsolhatjuk ezt a helyet!”

- mondta el a családi birtok vezetője.

„A természettől vesszük kölcsön a helyet, amire építünk”

Androsics Ferenc hozzátette, az épület közvetlen környezetében közel 40 hektár területen folyik mezőgazdasági munka, melynek nagy részét ma már szőlőültetvény teszi ki. „Azért terveztük ide a szőlőfeldolgozó épületet, mert mindamellett, hogy gyönyörű balatoni panoráma nyílik a borteraszról, az épület közelsége miatt hamarabb fel tudjuk dolgozni a szőlőt.”

Így a terület közepén, közel 5000 négyzetméteren helyezték el az 1100 négyzetméteres borászati épületet. Androsicsék szemléletét és az építkezéshez való hozzáállását ez a mondat fejezi ki a leginkább:

„A természettől vesszük kölcsön a helyet, amire építünk.”

A 2019 elején kezdődött projekthez szükséges Leier előgyártott elemeket 2019 májusától kezdték el szállítani a helyszínre.

Egy korábbi kép az építkezésről, fotó: Androsics Ferenc

„A Leier termékeinek beépítése a pincénél kezdődött, ahová kéregfalakat és körüreges födémpallókat szállítottunk. A komplett pinceszint, amely közel 1100 négyzetméter alapterületű, két hónap alatt épült fel"

- foglalta össze Frank József. „2019 év végére a teljes szerkezet elkészült, és tető alá került az épület. 2020-ban már a belső munkálatok folytak és a technológia kialakítása volt a fő feladat. Jelenleg a használatbavételi engedélyhez szükséges utolsó simítások zajlanak” – tette hozzá Androsics Ferenc.

Egy korábbi kép az építkezésről, fotó: Androsics Ferenc

Nyitott teraszról csodálhatják a naplementét

Androsics Ferenc tájékoztatása szerint a projekt három részből tevődött össze:

  • egy nagy pinceszintből, ahol a borok erjesztése, tárolása és palackozása történik,
  • egy földszintből, ahol a szociális blokk és a konyha kap helyet, illetve a szőlőfeldolgozó terem is itt található,
  • valamint az emeletből, ahol a vendégteret alakították ki.

Az emeleten 210 négyzetméter zárt, klimatizált helyen fogyaszthatnak majd a vendégek, és egy 100 négyzetméter területű, nyitott teraszról csodálhatják a naplementét. Ezen a szinten kialakítanak továbbá nyolc darab, két fős vendégszobát is.

Androsics Ferenc, ahol lehetett, a Leiert választotta, így az alábbi elemeket dolgozták be az épületbe:

  • körüreges födémek (1167 négyzetméter),
  • kéregfal (1365 négyzetméter),
  • hanggátló tégla (20 négyzetméter),
  • Leiertherm 30-as tégla N+F (150 négyzetméter),
  • ÁBE 40/50 árokburkoló elem (30 méter),
  • kerítés fedlap (25 méter),
  • térburkolat (2500 négyzetméter).

 

Pontos ütemezhetőség és minimális helyszíni munka

Androsics Ferenc a Leier körüreges födémeit és kéregfalát alkalmazta. „Nem volt kérdés számomra, hogy ezeket választjuk, hiszen nagyon gyorsan be lehet építeni őket és beton felületük is nagyon szép. Ez fontos szempont volt, mert a pinceszinten látszófelületként megmaradnak a kéregpanelek.” A borászat vezetője érdekességként hozzátette,

Magyarországon náluk került először beépítésre az egyedülálló mérettel rendelkező, 8,3 méter magas kéregpanel. Az új jánossomorjai gyártócsarnok megépülésével most már 10,3 méteres magasságú falat is elő tudnak állítani.

Frank József hangsúlyozta, az építőanyagok kiválasztásánál fontos ismerni az építőanyagok előnyeit és az építtető igényeit, csak így lehet a megfelelő anyagokat behozni a projektre. Ezzel együtt komoly tényezőt jelentett a szerkezetek szállításának pontos ütemezhetősége is, valamint a minimális helyszíni munka.

„Kiemelném, hogy nem elegendő az építőanyagokat kiválasztani, fontos az ezutáni tervezés során is méretezni a szerkezetet az épület statikusának." 

"A Leier számára elegendő egy zsaluzási terv és a statikusok által előírt vashányad megadása, amely alapján elkészülnek a gyártmányterveink. Ha ez tudatosan zajlik, úgy a tervezés is gyorsabban megtörténhet, amivel időt nyerhetünk már a projekt kivitelezésének elkezdése előtt is.”

Az előgyártott szerkezetek elhelyezése gyors és kevés embert igényel. Egy építkezés mindössze 3-4 ember segítségével kivitelezhető, valamint egy fal- vagy födémelem 15-20 perc alatt elhelyezhető.

„Így például az épület pincéjénél Ferencék 260 négyzetméter falat helyeztek el egy nap alatt, illetve födémből 160 négyzetmétert. Ezáltal egy nagyobb pince is egy-két héten belül elkészíthető szerkezetkészen”

– tette hozzá a Leier szakembere.

A Leier rugalmassága döntő szempont volt

Az építkezést nem várt események színesítették, ám mindkettő szerencsés kimenetellel zárult. A kivitelező szakembereinek az időjárás nehezítette meg a dolgát. „Mivel az épület külterületen helyezkedik el és az útviszonyok a csapadék leesésével drasztikusan megváltoztak, így nem egyszer előfordult, hogy az elemeinket Ferencék telephelyén raktároztuk el, és ők traktor segítségével vitték azokat az építkezés helyszínére, hogy ne veszítsenek időt az időjárási viszonyok miatt” – idézte fel a történteket Frank József.

Androsics Ferenc pedig így emlékezett vissza az építkezés egyik meghatározó momentumára: „Az egyik körüreges födém, sajnos a mi hibánkból eltörött, és hogy ne veszítsünk értékes időt, a Leier két napon belül leszállított egy méretazonos födém pallót." 

"Nagyon ritka, hogy egy ekkora cég, mint a Leier, ennyire rugalmas tud lenni! Számomra akkor dőlt el, hogy ahol csak tudom, a vállalat termékeit fogom használni.”

Webinárium a Leier támogatásával

Szakemberek figyelem!

A rendhagyó helyzet ellenére a Leier fontosnak tartja a továbbképzést. A cég a https://buildrendezvenyek.hu/ oldalról elérhető két, egymástól független modulban is hasznos információkat kínál az előregyártott technológiával kapcsolatosan:

• Műszaki megoldások előregyártással 3.0 (MÉK: 2,5 pont – 2021/9.)

• és Barátságban az építészet és a gépészet (MÉK: 1,5 pont – 2020/81.) címmel.

Galéria

Leier Hungária Kft.Helyi hírekborászatBalatonőszödAndro-Bau Hungary Zrt.Szentgyörgy Euro Transz Kft.