2024.04.19, Péntek
A jövőben akár gyorsvasúttal is eljuthatunk a Balatonra
Illusztráció (Pexels)

A jövőben akár gyorsvasúttal is eljuthatunk a Balatonra

NIF

2021.04.28. 12:31

320 kilométer/óra sebességre is felgyorsulhatnak majd a járatok.

Hirdetés

Már többször beszámoltunk a visegrádi országok fővárosait egy vonalra felfűző nagysebességű gyorsvasút beruházásáról, legutóbb egy uniós finanszírozási terv kapcsán. Most arról adott hírt az állami út- és vasútfejlesztési nagyberuházásokat is kezelő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., hogy az összeköttetés egy osztrák leágazással kapcsolhatja be a térséget a nyugat-európai gyorsvasúti hálózatba, illetve Székesfehérvár is csatlakozhat a futurisztikus projektbe.

 

 

A balatoni vakációzók is jól járhatnak

Mint írják, a tervek szerint a következő évtizedben kiépülő vonal egyes szakaszain akár 320 kilométer/órás sebességgel járhatnának a vonatok.

A pályát a belföldi InterCityk is használhatnák, például a balatoni utazásokban versenyképesebb alternatívát kínálva a közúti közlekedésnél.

A tervezett nagysebességű vasútvonal Magyarország legforgalmasabb közlekedési tengelyében helyezkedik el: a Budapesttől északnyugati irányba tartó folyosó közúton, vasúton és a légi közlekedésben egyformán a legtelítettebb.

Az 1. számú vasútvonal (Budapest-Hegyeshalom-Rajka) a napi 70 teher- és 400 személyvonat miatt már kapacitásai határán van, és ugyanez a helyzet a naponta 70 ezer egységjármű, felerészben teherautók, kamionok által használt M1 autópályával. A térség kiemelkedő közlekedési igényeinek jelentős hányadát a nemzetközi tranzitforgalom adja, de már a budapesti elővárosi forgalom kiszolgálása is korlátokba ütközik.

 

Új pályát építenek az új vasúthoz

Az újonnan kialakítandó vasúti pálya Kelenföldtől nyugatra indulna a Vértest délről kerülve Székesfehérvár felé. A NIF tájékoztatása szerint a győri megállási lehetőség után a gyorsvasút  Pozsony irányába Rajkánál, Bécs felé Hegyeshalomnál hagyná el a Magyarországot.

A 350 kilométer/órás tervezési sebességű pályán a városi szakaszok kivételével 250-320 kilométer/órás tempóval haladhatnának a vonatok.

Az előzetes kalkuláció szerint évente több mint húszmillió nemzetközi és belföldi utas vonatozhatna kényelmesebben és gyorsabban az itt közlekedő járatokon.

 

Környezetevédelmi szempontból is előnyös fejlesztés

A megvalósíthatósági tanulmány alapján a fejlesztés ezermilliárd forintos nagyságrendű költségei a kedvező forgalmi, környezeti és egyéb hatásokban, a gazdaság és turizmus élénkülésében megtérülnének - jelzi a NIF. A beruházásnak köszönhetően a meglévő vasúti vonalakon jelentős kapacitások szabadulhatnak fel, több elővárosi és regionális személyszállító és több tehervonat közlekedhet.

Az új vasútvonal tehermentesíti a bevezető utakat a dugóktól, az autópályákat a kamionoktól, a levegőt pedig évi akár négyszázezer tonna szén-dioxidtól. A gyorsvasút többek között az utazási idő és komfort szempontjából is állja a versenyt a közúti és légi közlekedéssel szemben.

Helyi hírekvasútfejlesztésBudapestNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)SzékesfehérvárBécsVarsóBudapest-Varsó nagysebességű vasút