2024.04.24, Szerda
Adománygyűjtést tartottak a kaposvári Regőczi Alapítvány Covid-árváiért
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Adománygyűjtést tartottak a kaposvári Regőczi Alapítvány Covid-árváiért

MTI

2021.12.10. 17:00

Herczegh Anita a Regőczi Alapítványról elmondta, hogy a szervezetet egy somogyi molnárcsalád legkisebb gyermekéről, Regőczi Istvánról nevezték el.

Hirdetés

"Nem hagyjuk magukra" a Covid-árvákat, akik számára biztatás, hogy sokan kiállnak mellettük reménytelennek látszó helyzetükben - mondta a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke Kaposváron szerdán.

Herczegh Anita a keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat jótékonysági estjén vett részt. A rendezvényt a koronavírus miatt szüleiket elvesztő gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány javára tartották.

Az adománygyűjtéshez csatlakozók nem feledkeznek meg az árvákról, enyhítik fájdalmukat, közösséget vállalnak velük, segítenek a rájuk nehezedő terhek hordozásában - mondta.

Magyarországon eddig mintegy ezer gyermek vesztette el szüleit a koronavírus-járvány következtében - mondta.

Herczegh Anita II. János Pál pápát idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy akiknek nagyobb a befolyásuk, mert nagyobb vagyonnal és több szolgáltatással rendelkeznek, érezzék magukat felelősnek a gyengébbekért. Ezt az erkölcsi irányt a keresztény vállalkozók, cégvezetők, így az ÉrMe Hálózat tagjai is magukénak vallhatják - tette hozzá a kuratóriumi elnök.


Kaposvári gyermekotthon alapítóról nevezték el az alapítványt

Rámutatott, a szolidaritás erénye még ennél is jóval többről szól, II. János Pál szerint a hit fényében a szolidaritás arra törekszik, hogy felülmúlja önmagát, felöltse a sajátos keresztény vonásokat: a teljes odaadást, a megbocsátást, a kiengesztelődést. "A szolidaritás rendkívüli erőket mozgat meg bennünk: segít kiteljesedni a felebaráti szeretetben, megnyitja a szívünket, új értelmet ad az életünknek" - sorolta.

Herczegh Anita a Regőczi Alapítványról elmondta, hogy a szervezetet egy somogyi molnárcsalád legkisebb gyermekéről, Regőczi Istvánról nevezték el.

"A különleges hivatástudatú katolikus pap nem ismert lehetetlent, nem félt, csak hitt, remélt, szeretett, és életével ebben a járványos időszakban is bizonyítja, mennyi mindent tehetünk egymásért" - jegyezte meg.
Hozzátette, Regőczi István (1915-2013) különleges dolgokra vállalkozott: hadiárváknak adott menedéket, egyházközséget, gyermekotthont alapított, üldözött zsidókat bujtatott, amerikai katonát mentett, templomokat, kápolnákat emelt, könyveket írt.

Nagymama fordult segítségért, akinek három árván maradt unokáról kell gondoskodnia

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangoztatta, hogy a magyarországi Covid-árvákra Áder János államfő és felesége hívta fel a figyelmet a Regőczi Alapítvány létrehozásával.

"Óriási kezdeményezés volt, e nélkül nem, vagy csak jóval később vettük volna őket észre"

- mondta.

Felidézte, hogy az alapítvány hírének hallatán kaposvári vállalkozók, polgárok keresték meg, azt kérdezve, hogyan tudnának részesei lenni annak az örömnek, amit a segítségnyújtás jelent. A politikus az árván maradt gyermekek és az őket nevelők problémáját érzékeltetve beszámolt arról, hogy egy nagymama levélben fordult hozzá segítségért, miután neki és a nagypapának három unokáról kell gondoskodnia a szülők halála miatt.

Jelezte, hogy a város "megtette értük mindazt, amit meg kellett tennie", ez nem jogi, hanem erkölcsi kötelessége volt. Az est keretében árverést rendeztek, ahol húsz tételre licitálhattak a vendégek. A tárgyak között kézműves termékek, műalkotások, élelmiszerek és egyebek mellett utalványok is voltak.

Helyi hírekRegőczi AlapítványKaposvárjótékonyságjótékonysági árveréssegítségnyújtásCovidjárvány