2024.04.20, Szombat
OBH-elnök: jelentősen nőtt az ügyek száma a Kaposvári Törvényszéken
Illusztráció: unsplash.com

OBH-elnök: jelentősen nőtt az ügyek száma a Kaposvári Törvényszéken

MTI

2022.04.22. 13:25

Az országos mértéket meghaladóan, 8,2 százalékkal nőtt a Kaposvári Törvényszékre érkezett ügyek száma 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a somogyi megyeszékhelyen.

Hirdetés

Senyei György a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, tavaly a Kaposvári Törvényszéken csaknem 35 ezer ügy fejeződött be, ami a 2020-as adatot több mint 7 százalékkal haladta meg.

A peres ügyek érkezése és befejezése - az országos trendeknek megfelelően - csökkent, míg a nem peres ügyek érkezése és befejezése erőteljesen - 33, illetve 36 százalékkal - emelkedett 2021-ben 2020-hoz képest - mondta.

Emlékeztetett: a 2020 második felében meghozott központi intézkedésnek köszönhetően az utóbbi időszakban országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33, a Kaposvári Törvényszéken pedig 30 százalékkal csökkent az ilyen ügyek száma.

Mint mondta, a bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyiben fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben - fűzte hozzá - az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya Somogy megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen az ítéletek több mint 93 százaléka jogerőre emelkedett már elsőfokon.

Senyei György beszámolt arról is, hogy 2021-ben 279 millió forint értékben történtek tárgyi és informatikai fejlesztések a Kaposvári Törvényszéken.

A digitális megoldások alkalmazása kapcsán emlékeztetett, hogy 2021 első félévében országosan 30 olyan új mobil végpontot létesítettek, amelyek a távmeghallgatás gyakorlatának alkalmazását teszik lehetővé, így Somogy megyében már kilenc ilyen működik. Hozzáfűzte: a Kaposvári Törvényszéken több mint másfélszeresére emelkedett 2021-ben a távmeghallgatások száma 2020-hoz képest, ami csaknem 1500 esetet jelentett.

Hamarosan megkezdheti működését egy új bírósági képzési központ is

Az elnök a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan megkezdheti működését egy új bírósági képzési központ a megyében, Balatonszemesen. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke azt mondta, a tavalyi járványhelyzetben munkájuk során maximálisan kihasználták a telekommunikációs lehetőségeket, a digitális technológia pedig az ítélkezés mellett a képzésekben is jelentős szerepet töltött be.

Az ügyforgalom tekintetében kiemelte: a nem peres ügyek száma emelkedett jelentősen, ugyanakkor a gazdasági peres ügyek száma is komolyabb mértékben nőtt, a büntetőügyek körében pedig a gazdasági bűncselekmények száma volt magas 2021-ben, míg a szabálysértések tekintetében jelentős volt a közlekedési és a járványügyi szabályok megszegésével kapcsolatos ügyek aránya.

Kiemelte, hogy a somogyi járásbíróságok a perek 91,1 százalékát egy éven belül befejezik, másodfokon pedig az ügyek 88,4 százaléka hat hónapon belül ítélettel zárul, továbbá a nem peres ügyek 3-6 hónapon belül fejeződnek be ítélettel.

Mint mondta, a somogyi bírák munkaterhe az országos átlagnak felel meg, a bírók között pedig generációváltás zajlik, hiszen több bíró nyugdíjba vonult és új bírók kezdték meg munkájukat az elmúlt időszakban Somogy megyében.

Helyi hírekKaposvárKaposvári Törvényszék