2023.09.24, Vasárnap
Rippl-Rónai Fesztivált rendeznek júniusban Kaposváron
Illusztráció, unslpash.com

Rippl-Rónai Fesztivált rendeznek júniusban Kaposváron

MTI

2023.03.02. 17:28

Koncertekkel, képző- és táncművészeti programokkal várja a közönséget a Kaposvár világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművésznek emléket állító, róla elnevezett összművészeti fesztivál, amelyet június 8. és 10. között tartanak a somogyi megyeszékhelyen.

Hirdetés

Szita Károly polgármester szerdán, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján többek között elmondta, az első Rippl-Rónai Fesztivált 2001-ben tartották meg Festők Városa Fesztivál néven, és azért keresztelték át, hogy a fiatalok körében is terjesszék: Rippl-Rónai József Kaposvár büszkesége, neve összeforr a városéval.

Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója arról szólt, hogy "pénztárcabarát" eseményt szerveznek, ahol "az ország könnyűzenei krémje mellett a kísérőprogramok színes kavalkádja" várja a látogatókat. A direktor reményét fejezte ki, hogy a "rezsicsökkentett" bérlet- és jegyáraknak köszönhetően nemcsak a kaposvári, hanem Somogy vármegye más településein élő fiatalok is eljönnek a fesztivál Kaposvár Arénába tervezett koncertjeire.

Szita Melinda fesztiváligazgató közölte, hogy a Kossuth téren felállított színpadon fellép a

Karácsony János Trió, a Senior Együttes, a Lóci Játszik, a Carson Coma, az Analog Balaton, a ByeALex és a Slepp, a csúcsminőségű hang-, fény- és színpadi technikával felszerelt Kaposvár Arénában pedig Beton Hofi, Azahriah, Andro, Willcox, a Loving Arms, Valmar és a Necc Party mutatkozik be.

A szervezőmunka előrehaladtával a fellépők sora még bővülni fog

A szervezőknek a fesztiválról kiadott sajtóanyagában olvasható, hogy Hobo Az utcazenész című előadásának az Európa park, a fesztivál off-programjainak Kaposvár kulturális intézményei, közterei adnak otthont.

Az eseménysorozat mindhárom napján lesz utcatárlat, animációs mozgókép-, gipszszobor- és hímzésmotívum-készítés a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak, tanárainak vezetésével. Emellett tartanak civil napot, kézműves és irodalmi programokat, a Rippl-Rónai Emlékházban tárlatvezetéseket, az Agórában pedig bemutatkozik a Mikrokozmosz és az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá néptánccsoportok is fellépnek.

A Szivárvány Kultúrpalotában Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című interaktív pódium-előadása látható, a belvárosban szabadtéri kiállítás, a Vaszary Képtárban Mátis Rita tárlata és a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium tanulóinak vizsgamunkái is megcsodálhatók.

A programok nagy része ingyenesen látogatható, az Arénába tervezett koncertekre napijeggyel vagy bérlettel lehet belépni.

A fesztiválnak tavaly több mint 18 ezer látogatója volt, a fizetős programokra 7000 ember váltott jegyet, illetve bérletet.

Szita Melinda felhívta a figyelmet arra, hogy a bérlet- és jegyértékesítés megkezdődött a ripplfeszt.hu honlapon.

Helyi hírekRippl-Rónai FesztiválKaposvárKaposvár Arénakoncertprogramokfesztivál