2024.04.27, Szombat
A Balaton vízminőségét őrzik ezek a Szabadics Zrt. által felújított műtárgyak
Fotók: OVF/KDTVIZIG

A Balaton vízminőségét őrzik ezek a Szabadics Zrt. által felújított műtárgyak

magyarepitok.hu

2023.06.26. 08:00

Egy tágabb projektben újult meg a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének több fonntos műtárgya, a hatóság study tour segítségével mutatta be mindennek jelentőségét.

Hirdetés

Korábban részletesen írtunk a Szabadics Zrt. munkájával megvalósuló a Balaton vízminőségét javító átfogó uniós támogatású projektről, mely 2021-ben indult el. Most a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és az annak részegységeként működő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) adott ki közleményt arról, hogy szakemberek, érdeklődők és iskolások látogatták meg a projekt részeként nemrég megújult Kis-Balatoni Vízvédelmi Rendszer műtárgyait.

 

Nagy érdeklődés övezte az építkezést

A közlemény összefoglalja: a fent említett rendszer két műtárgya, a 4T illetve 21T zsilipek teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása is a projekt része, a létesítmények rekonstrukciója pedig márciusban sikeresen befejeződött. Hozzáteszik: a kivitelezési munkálatokat a környéken élők is nyomon követték, ezért a megrendelői konzorcium a projekt helyszínek bemutatására május 26-án megtartott projekt helyszíni bejárásra az eredeti célcsoport mellett meginvitálta a Sármelléki Általános Iskola felső tagozatos diákjait is.

 

A 21T műtárgy (korábbi fotó)

 

A megjelent érdeklődők, valamint az iskolások számára Busa Tamás műszaki igazgató-helyettes (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) bemutatta a vízügyi szakterület tevékenységét, küldetését, illetve beavatta a gyerekeket abba, hogy melyek a Balatonnal kapcsolatos legfontosabb feladatok és miként kapcsolódik ezekhez a feladatokhoz a Kis-Balaton.

 

A Kis-Balatonra fókuszáltak

 

A 4T műtárgy (korábbi fotó)

Ezt követően Látrányi-Lovász Zsófia, területi műszaki referens (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) a Kis-Balaton kialakulásának történetét, élővilágát, valamint a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer jelentőségét hozta közel a gyerekekhez. Előadásában visszatekintett a többezer évvel ezelőtti történelmi korokra, egészen addig az időszakig, amikor a balatoni turizmus fejlődése, a vízszint szabályozásának igénye újfajta feladatokat jelentettek a vízgazdálkodás számára.

A rendezvény zárásaként kerékpáros túra következett a Balatonmagyaródon található 4T zsilipig, ahol a gyerekek egy kvízjátékban vehettek részt, amelyben játékos formában számot adhattak a nap folyamán hallott ismeretekről.

Helyi hírekBalatonkis-balatonOrszágos Vízügyi FőigazgatóságSzabadics Zrt.