2024.04.28, Vasárnap
Legalább 150 percnyi komolyzenét kínál naponta az idei Kaposfest
Kép: facebook.com/kaposfestforever

Legalább 150 percnyi komolyzenét kínál naponta az idei Kaposfest

MTI

2023.08.07. 10:15

Naponta legalább 150 percnyi komolyzenével várja az érdeklődőket az idei Kaposfest - Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál, kapcsolódva a rendezvénynek otthont adó, az idén várossá nyilvánításának 150. évfordulóját ünneplő Kaposvár programjaihoz.

Hirdetés

"Örömmel csatlakozunk az emlékévhez, büszke vagyok arra, hogy a vidéki Magyarország legrangosabb komolyzenei eseményét Kaposváron tarthatjuk" - idézték a szervezők Hornyák Balázs fesztiváligazgatót az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Hornyák Balázs hozzátette: az idén augusztus 13. és 16. között sorra kerülő Kaposfest az elmúlt 14 évben "nagymértékben gazdagította a város kulturális életét, nemzetközi láthatósága és népszerűsége folyamatosan nő".

A szervezők kitértek rá, város évfordulóját ünnepelve a Kaposfest nagyszabású, ingyenes könnyűzenei koncertet szervez augusztus 14-én. A Kossuth téren 21 órától a Budapest Jazz Orchestra és vendégei, Szulák Andrea, Polyák Lilla és Gömöri András Máté zenélnek.

Közölték: a Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt Ferenc-díjas csellóművész művészeti vezetésével zajló fesztiválon 60 hazai és nemzetközi zenész mutatkozik be a közönségnek.

"A nyitó- és zárókoncerten fókuszba kerül a magyar zene és annak hatása, valamint Ligeti, Brahms és Benjamin Britten művei" - idézték Várdai Istvánt, aki szerint idén "nagyon erős nemzetközi fellépőgárdát, külföldi fesztiválok, valamint a legrangosabb koncerttermek állandó vendégeit sikerült Kaposvárra csábítani".

A szervezők kiemelték, először lép fel a Kaposfesten a nemzedéke kiemelkedő tehetségének tartott Jack Liebeck brit-német hegedűművész, újra hallhatja a kaposvári közönség két korábbi fellépő, Ella von Poucke holland csellóművész és Suzana Bartal erdélyi származású, Franciaországban élő zongoraművész játékát, továbbá a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar és ifj. Sárközy Lajos és együttesének koncertjét.

Kuriózum lesz az a két koncert, amelyen együtt játszik Diyang Mei, a Berlini Filharmonikusok jelenlegi szólóbrácsása és a kínai művész elődje, Szűcs Máté - jegyezték meg, hozzátéve: a 28 éves Diyang Mei generációja kiemelkedő szólistája, aki fiatal kora ellenére kamarazenészként is jelentős sikereket könyvelhet el.

Jelezték: az idei Kaposfesten fellépő nemzetközileg is elismert szólisták közé tartozik a francia csellóvirtuóz, Bruno Philippe, "a mágneses színpadi jelenlétéről" ismert Leticia Moreno, "a változatos repertoárral büszkélkedő" Pablo Barragán, valamint a világ egyik legkeresettebb zongoraművésze, Enrico Pace.

A fesztivál zenei palettáját rajtuk kívül a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, a bécsi újévi koncertekről ismert Karl-Heinz Schütz is színesíti - fűzték hozzá.

Rámutattak, a Kaposfest programkínálatát várostörténeti séták, műhelybeszélgetések, előadások, filmvetítés, és egyebek mellett előadók, valamint a fesztiválra kifejezetten a tanítás miatt érkező művészek mesterkurzusai teszik színesebbé.

A rendezvényről bővebb információk a https://www.kaposfest.com/hu/program/ oldalon olvashatók.

Helyi hírekKaposvárKaposfestfesztiválprogramok