2024.04.27, Szombat
Férfi röplabda Extraliga - a címvédő Kaposvár és a MÁV Előre versenyfutása várható az aranyéremért
Illusztráció, unsplash.com

Férfi röplabda Extraliga - a címvédő Kaposvár és a MÁV Előre versenyfutása várható az aranyéremért

MTI

2023.10.01. 09:00

Az erőviszonyok alapján a címvédő Kaposvár és a legutóbb ezüstérmes MÁV Előre versenyfutására lehet számítani az átalakult, immár 12 csapatos férfi röplabda-élvonal vasárnap rajtoló új idényében.

Hirdetés

"Hogy mennyire jó vagy rossz az összevont bajnokság, majd a szezon eldönti. Az, hogy sok esetben a kényszerűség miatt néhány csapat jelentősen átalakult és megfiatalodott, nem feltétlenül probléma, ugyanis így a jövő reménységei nagyobb szerepet kaphatnak a klubjaikban" - mondta az MTI-nek a megváltozott lebonyolításról ifjabb Nagy Péter, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Meglátása szerint az mindenképpen jó, hogy a fiatalok folyamatosan a pályán lesznek, meghatározó szereplőként gyűjtenek tapasztalatot, ugyanakkor az is fontos lenne, hogy az edzéseken olyan rutinos játékosokkal legyenek körbevéve, akiktől tudnak tanulni, így ebből a szempontból nem ideális a mostani felállás.

Ami az erőviszonyokat illeti: a két tavaszi döntős, a Bajnokok Ligája selejtezőjében is érdekelt Kaposvár, valamint a négy fronton - a magyar sorozatok mellett a Challenge Kupában és a Közép-európai Ligában - szereplő MÁV Előre játékoskeretének magja és szakmai stábja együtt maradt, s mivel a többi, korábbi években meghatározó együttes a fiatalítás mellett döntött, nagy meglepetés lenne, ha nem ismétlődne meg a legutóbbi finálé.

"A józan paraszti ész azt mondatja, ez a két csapat kiemelkedik, a játékoskeret predesztinálná őket a bajnoki döntőben való részvételre. Emellett örülök, hogy mindkét gárda bevállalta a nemzetközi szereplést is, mert így olyan minőségű találkozókon szerepelhetnek, amilyenekre itthon kevesebb lehetőség van" - fogalmazott Nagy.

Az előzetes erőviszonyok alapján a bajnoki versenyfutásból kiemelkedő két klub dolgát legjobban a Pénzügyőr, valamint a DEAC nehezítheti meg. Előbbi az elmúlt években egyeduralkodó volt itthon, a legutóbbi hét megnyerhető aranyéremből hatot begyűjtött, most azonban szerényebb anyagi lehetőségei miatt megfiatalított csapattal vág neki a szezonnak. A szintén kihívó debreceniek évek óta ott vannak a "tűz közelében", de a nagy áttörés, a legjobb négybe kerülés még várat magára. Fodor Antalék a csapat rutinos magja mellé ezúttal három idegenlégióst is igazoltak, így a mostani idényben összejöhet az együttesnek a várva várt elődöntős szereplés.

"A Pénzügyőr átalakult, és ugyan maradtak rutinos játékosok, közülük sokan a korábbihoz képest más formában vesznek részt a csapat hétköznapi munkájában. A DEAC számomra sötét ló, legutóbb, az egyik legjobb játékosuk sérüléséig jól szerepeltek, kíváncsian várom, hogy ezt tudják-e folytatni, esetleg még előrébb tudnak-e lépni" - mondta a potenciális kihívókról Nagy.

Az elmúlt évtized meghatározó klubjai közül a Kazincbarcika és a Kecskemét is a fiatalítás mellett tette le a voksát, így esetükben a négy közé jutás is jó eredménynek számítana, de arra mindkét együttes képes lehet, hogy megnehezítse a négy, papíron esélyesebb csapat dolgát.

"Jó látni, hogy a fiatalok több szerepet kapnak, még akkor is, ha ez várhatóan némileg a játékminőség rovására megy majd. Remélem ugyanakkor, hogy ez év közben, a bajnokság előre haladtával kompenzálódik" - fogalmazott a szövetségi kapitány, aki idén nyáron a válogatottnál is a fiatalítás mellett döntött.

Az előző idényben is extraligás, de a szezon közben anyagi nehézségei miatt minden játékosát szélnek eresztő, és most is szerényebb célokat kitűző MAFC, valamint a Dág, Miskolc, Szeged, TFSE négyes várhatóan a nyolcba kerülésért vív majd nagy csatát egymással, míg a csak saját nevelésű fiatallal kiálló Dunaújvárosnak vélhetően alaposan meg kell majd küzdenie az utolsó hely elkerüléséért is.

A vasárnapi szezonnyitón a Kecskemét a Dágot fogadja, az első forduló többi mérkőzését jövő szombaton és vasárnap rendezik.

A bajnokság 22 fordulós, a március elejéig tartó alapszakasz után a legjobb nyolc a negyeddöntőben folytatja.

A férfi röplabda Extraliga 2023/24-es mezőnye:
Dág KSE, Debreceni EAC, Dunaújvárosi KSE, Fino Kaposvár (címvédő), Kecskeméti RC, MAFC-BME, MÁV Előre Foxconn, MEAFC-Miskolc, Pénzügyőr SE, TFSE, Vidux-Szegedi RSE, Vegyész RC Kazincbarcika

Helyi hírek SzékesfehérvárKaposvárKecskemétMÁV ElőreFino KaposvárKecskeméti RC