2024.04.28, Vasárnap
Korszerűsítették a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárat
Illusztráció, unslpash.com

Korszerűsítették a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárat

MTI

2023.11.08. 09:00

A korábbinál alacsonyabb energiaköltséggel üzemeltethető és komfortosabb lett a kaposvári Takáts Gyula Könyvtár egy, a napokban befejeződött energetikai korszerűsítésnek köszönhetően - tájékoztatta a kaposvári önkormányzat közleményben az MTI-t.

Hirdetés

Rázsits Veronika intézményigazgatóra hivatkozva azt írták: a mintegy 249 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházásnak köszönhetően a Somogy vármegyei hatáskörű könyvtár épülete hőszigetelést kapott, nyílászáróit kicserélték, új fűtési rendszere lett, modernizálták a világítását, és egyebek mellett új szolgáltató teret alakítottak ki a gyermekkönyvtári részlegén.

Ilyen átfogó felújítás két évtizede történt a könyvtárban

A közlemény idézte Szita Károlyt (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármesterét, aki emlékeztetett rá: a város rendkívül nehéz másfél évet tudhat maga mögött az orosz-ukrán háborúval összefüggésben megemelkedett energiaárak miatt.

Volt, hogy a gázért és a villanyért tízszeres árat kellett fizetnünk a korábbihoz képest, és bár a szolgáltatókkal 2024-re kötött szerződések alapján csökkentek az árak, az önkormányzatnak még mindig háromszor annyit kell majd fizetni az energiáért, mint a háború előtt - jelezte a településvezető.

Szita Károly hangsúlyozta, mindez megerősítette Kaposvár szándékát a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére, és a város úgy döntött: felgyorsítja energetikai beruházásait és "nagyban alapoz a megújuló energiára".

A könyvtár, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum és a Lamping József Építőipari Technikum energetikai korszerűsítése 1,1 milliárd forintba került, és ugyanennyit terveznek költeni további három projektre: az Együd Árpád Kulturális Központ távfűtési rendszerhez csatlakozására, az aréna, a sportcsarnok és a Liget Időskorúak Otthona energetikai korszerűsítésére - mondta a politikus.

Helyi hírekTakáts Gyula KönyvtárKaposvár