2024.04.27, Szombat
Precíziós tejtermelő laboratórium épült Kaposváron
Illusztráció, unsplash.com

Precíziós tejtermelő laboratórium épült Kaposváron

MTI

2023.11.25. 11:00

A tehéntartás legkorszerűbb technikai megoldásait felvonultató úgynevezett precíziós tejtermelő laboratórium épült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampuszán.

Hirdetés

Közleményükben azt írták: a MATE és a Fino-Food Kft. tejipari vállalat 1,3 milliárd forintos projektjének részeként, 341 millió forintból kialakított létesítményben az állatok "vízágyas matracokon pihenhetnek", minimális emberi közreműködéssel "stresszmentesen, saját bioritmusuknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket".

A laboratórium egyszerre segíti az agrárpálya népszerűsítését, szakemberek gyakorlati képzését, valamint a minél egészségesebb élelmiszerek előállítását - jegyezték meg, hozzátéve, hogy a tartási és fejési rendszer nagymértékben segíti az állattartással összefüggő döntések meghozatalát.

A MATE Gyuricza Csaba rektort idézve hangsúlyozta: feladatuk, hogy megismertessék a hallgatókkal a mezőgazdaságban csúcstechnológiát jelentő megoldásokat, és olyan szakembereket képezzenek, akik e tudás birtokában vannak, mert ez szolgálja a magyarországi agrárium versenyképességét.

A közlemény szerint Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője a beruházásról azt mondta, már rövid távon is érezhetők a fejlesztés pozitív hatásai: a létesítményből érkező tej a korábbiaknál magasabb minőséget képvisel.

A cég elkötelezett az ilyen előremutató beruházások mellett, mert olyan eredményekhez jut, amelyek segítenek jó döntéseket hozni, hozzájárulva a versenyképességük növeléséhez - tette hozzá.

Az egyetem Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezetőjét idézve kitért rá, hogy az agrárium hatalmas szakemberhiánnyal küzd. Fontos a robotizáció, mert azzal munkaerőt tudnak megspórolni.

A MATE precíziós tejtermelő laboratóriuma két állattenyésztővel és egy vezetővel működik - mutatott rá az ügyvezető.

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a fejlesztések nem állnak meg, a tervek szerint 2024-ben baromfi teljesítményvizsgálót, és saját takarmánykeverő üzemet is létrehoznának a kaposvári kampuszon.

Helyi hírekKaposvárüzemfejlesztéstejtermelés