2024.04.28, Vasárnap
Fejlesztette sugárterápiás eszközparkját a kaposvári kórház
Illusztráció, unslpash.com

Fejlesztette sugárterápiás eszközparkját a kaposvári kórház

MTI

2023.12.08. 09:00

Sugárterápiás berendezésekkel bővítette eszközparkját a Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposváron a közelmúltban; a 800 millió forint európai uniós pályázati támogatásból beszerzett úgynevezett lineáris gyorsítót és a brachyterápiás készüléket csütörtökön mutatták meg a sajtó képviselőinek.

Hirdetés

Az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a lineáris gyorsító a legmodernebb kezelési eljárások rutinszerű alkalmazására ad lehetőséget. Kezelői azonnal és helyben tudnak reagálni a beteg aktuális állapotára, azon belül például a daganat méretbeni változására, és ennek figyelembevételével akár új terápiás terv készíthető a szükséges kezelés elvégzésére.

Hozzátették, hogy a lineáris gyorsító használatával a betegnek kevesebbszer kell megjelennie a kórházban, a korábbi felére csökken az alkalmankénti kezelési idő, javuló életminőség mellett csökkennek a késői mellékhatások.

A kórház tájékoztatása szerint az új brachyterápiás berendezés üzembehelyezésével már nemcsak nőgyógyászati kezelések végezhetők nagy hatékonysággal, hanem megkezdődhetnek a prosztatakezelések is. Lerövidíthető a kezelések hossza, így azok kisebb fizikai és mentális megterhelést jelentenek a pácienseknek - jegyezték meg.

Kiemelték, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórházban Magyarország egyik legmodernebb, vármegyei szintű onkológiai centruma működik, amelyben a képalkotó diagnosztikai eljárások széles spektruma érhető el.

"A közelmúltban megvalósult fejlesztések és a kapcsolódó szolgáltatások eredményeként hosszú évekre biztosított a centrum magas színvonalú és biztonságos működése, az egyre növekvő számú beteg ellátása" - hangsúlyozták.

Lakosi Ferenc, az intézmény onkológiai centrumának vezető főorvosa az MTI érdeklődésére azt mondta: a centrumban évente 1000-1200 új betegen végeznek sugárterápiát.

Helyi hírekKaposvárkaposvári kórházfejlesztés