2024.02.21, Szerda

Idén is lesz fülemüle koncert a Balatonnál

hirbalaton.hu

2017.05.15. 16:47

Április végétől indult a Fülemülék éjszakája programsorozat, melynek keretében májusban a Balatonnál is fülemülékről szóló előadással és kiállítással várják az érdeklődőket.

Hirdetés

Az egyesület honlapján mindenki megtalálja a hozzá legközelebb eső helyszíneket. A Balaton déli partján Siófokon és Fonyódon lehet csatlakozni a programokhoz előzetes jelentkezést követően.

Fonyód, Fonyódi Múzeum
Időpont: 2017.május 26. 18:00

Siófok, Töreki, Tóközi-pihenő

Időpont: 2017.május 19. 19:00

A program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok.

Ott, ahol madárgyűrűzés is zajlik, óránkénti hálóellenőrzések is színesítik, majd a madarak jelölése és kézben fotózási is színesítik a programot.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a  fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért a korábban érkezők többnyire etető madarakat is meg tudják figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig.  A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük- írja honlapján a MME.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

 

Forrás: hirbalaton.hu

KitekintőSomogy megyesiófok2017BalatonFonyódfülemülék éjszakája