2024.03.28, Csütörtök

Kisszerszámos halászati kiállítás nyílik a kaposvári múzeumban

mti

2017.03.17. 15:19

2017. március 22-én halászati kiállítás nyílik a kaposvári Fekete István Látogatóközpontban. A Rippl-Rónai Múzeum legújabb időszaki kiállításán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek a kisszerszámos halászattal.

Hirdetés

A halászati eszközöket és vízi élőlényeket interaktív eszközök segítségével is bemutató, szeptember 3-ig látogatható tárlat a Karó közt a potyka címet kapta, ami arra utal, hogy ha már a varsa karói közé került a ponty, biztos volt a veszte - olvasható a múzeumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték, hogy a nagyközönség a varsa mellett megtudhatja, mire szolgál a kuttyogató, a kece, a csikkas, továbbá megszemlélhet hal- és növénypreparátumokat.

A kisszerszámos halászok egyedül, gyakran kiegészítő tevékenységként, könnyen szállítható és olcsó felszereléssel halásztak, munkájukhoz furfangra és terepismeretre volt szükség - jegyezték meg.

A szervezők kitértek rá, a halász csak akkor lehet sikeres, ha ismeri a halak élettanát, életmódját, nem véletlen, hogy eszközeiket Herman Ottó természettudós a halak biológiai sajátosságaira alapozva rendszerezte A magyar halászat könyve című, 1887-ben megjelent munkájában.

Pisztora Zsófia, a kiállítás kurátora az MTI megkeresésére elmondta, a cél egy minden korosztály számára érdekes és izgalmas tárlat létrehozása volt a Deseda-tónál található látogatóközpontban. Hozzátette: a kiállítás anyagának nagy része a Rippl-Rónai Múzeumé, de kaptak kölcsön tárgyat a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól, s fotókat a Néprajzi Múzeumtól, továbbá a Balatoni Múzeumtól.

KultúrakiállításKaposvárRippl-Rónai Múzeumhalászat