2024.07.14, Vasárnap

Kutathatóvá vált a kaposvári színház történeti gyűjteménye

mti

2017.05.05. 19:48

Kutathatóvá vált a Csiky Gergely Színház elmúlt fél évszázadának történetét bemutató gyűjteménye, miután a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karához került a napokban.

A több száz tárgy, köztük plakátok, műsorfüzetek, fotók, próbarendek, levelezések, egykori jelmez- és díszlettervek hű képet nyújtanak a színház múltjáról - olvasható a karnak az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Megjegyezték: a korábban a Rippl-Rónai Múzeum által őrzött, színháztörténeti szempontból rendkívül értékes archívum az önkormányzat, a teátrum, a múzeum és az egyetem együttműködése révén került új helyére, a művészeti kar Bajcsy-Zsilinszky utcai épületébe, ahol megkezdődött a rendszerezése, leltározása, feldolgozása. Az anyag gondozását Szabó Zsófia színház- és művészettörténész végzi.

A Kaposvári Egyetem fontosnak tartja a színházi relikviákhoz kapcsolódó munkát, mert országos jelentőségű színészképzést folytat, amelynek keretében a diákok olyan neves tanároktól tanulhatnak, mint Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Szikora János, Cserhalmi György és Cseke Péter - áll a közleményben.

A somogyi megyeszékhelyen az elmúlt időszakban komoly előrelépés történt a színházi infrastruktúra fejlesztésében is: a felsőoktatási intézmény márciusban újranyitotta kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson hallgatóinak, tavaly pedig megkezdődött a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója.

A 2018 októberéig tartó, 9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 21. századi igényeknek megfelelő színháza lesz Kaposvárnak. Az épület a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során kívül és belül egyaránt megújul, kibővül: új előcsarnoka, önálló stúdiószínháza, s egyebek mellett modern gépészete, színpadtechnikája is lesz.

 

Forrás: mti

KultúrakutatásKaposvárCsiky Gergely Színházszínháztörténet