2024.05.20, Hétfő

Május 7. és 12. között rendezik meg az idén a IX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, amelyen 35 előadás és változatos szakmai programok közül válogathat a közönség.

Az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár kilencedik alkalommal megvalósuló eseményen az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt korcsoportos bontásban.

A versenyprogram válogatója az idén Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus volt, aki több mint 90 produkcióból választotta ki a 26 versenyelőadást - olvasható a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a versenyen kívüli, meghívott külföldi darabokat, valamint a határon túli magyar színházak produkcióit a legkisebbeknek szóló Small Size - Performing Arts for Early Years, illetve az ifjúsági előadásokat támogató Platform Shift+ nemzetközi fókuszprogram keretében láthatja a közönség.

A rendezvény vendége lesz az idén a lengyelországi Teatr Fredry, amely Út (Drogba) című csecsemőszínházi, valamint Priv című, 14-18 éveseknek szóló mozgásszínházi előadását hozza el a színházi biennáléra. A spanyol Teatro Paraíso Xocolat címmel egy édes meglepetésekkel teli előadással örvendezteti meg a legkisebbeket - írják a rendezvény ajánlójában.

A fesztivál kezdő napján rendezik meg hazai és külföldi előadók részvételével a Platform Shift+ Kreatív Fórum konferenciáját is, A digitalitás mint varázslat címmel.

Az egyhetes rendezvény helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota, az Együd Árpád Kulturális Központ (Agóra), a Kaposvári Egyetem és új kulturális központja, a Latinka Ház, valamint a BábSzínTér lesz. A színházi-nevelési programoknak iskolák adnak helyet.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazzák.

KultúraKaposvári EgyetemKaposvárCsiky Gergely SzínházEgyüd Árpád Kulturális KözpontSzivárvány KultúrpalotaIX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálészínházi-nevelési programLatinka HázBábSzínTér