2024.03.29, Péntek
Fülöp Péter igazgathatja tovább a kaposvári Csiky Gergely Színházat
Csiky Gergely Színház Kaposvár - Facebook

Fülöp Péter igazgathatja tovább a kaposvári Csiky Gergely Színházat

MTI

2018.06.14. 15:30

Az intézményt jelenleg is igazgató Fülöp Pétert bízta meg további öt évre a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetésével a somogyi megyeszékhely közgyűlése csütörtökön.

Hirdetés

A posztra egyedüliként pályázó szakember 2023. augusztus 31-ig láthatja el a teátrum igazgatói feladatait. Fülöp Péter Rátóti Zoltán 2016 augusztusi lemondása óta áll a színház élén, megbízatása a nyár végén járt volna le, ezért pályázatot kellett kiírni a tisztség betöltésére.

A jelentkezőkkel szemben követelményként fogalmazták meg a szakirányú felsőfokú végzettséget, minimum 5 év szakmai gyakorlatot, büntetlen előéletet és legalább egy középfokú nyelvvizsgát. Előírták azt is, hogy a pályázatnak tartalmaznia kell az irányításra, működtetésre vonatkozó szakmai programot, művészeti koncepciót, üzleti tervet, alkotótársak felsorolását, a kulturális, művészeti, szórakoztató rendezvények látogatottságának emelésére irányuló törekvéseket és a gazdálkodás hatékonyságát növelő elképzeléseket is.

Fülöp Péter az előterjesztés mellékleteként olvasható és a szakmai bizottság által egyhangúlag támogatott pályázatában azt írta: elsődleges célja, hogy a Csiky Gergely Színház tartósan a magyar színházi élet meghatározó szereplője legyen. "Olyan teátrum, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes felvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését".

A felkért művészeti vezetővel, Olt Tamással vallják, hogy a színház kiemelt feladata a 21. század intermediális társadalma aktuális problémáinak érzékeny, a magyar nyelviség és identitás prizmáján keresztüli bemutatása. A kaposvári teátrum a következő években ennek a felelősségtudatnak a jegyében határozza meg műsorát és művészeti koncepcióját - tette hozzá.

Szavai szerint a 21. század színháza egyre inkább túllépi az előadó-művészet határait, nyit a társművészetek irányába. E tendenciát felismerve a Csiky Gergely Színházat nem csupán művészeti, hanem kulturális központként is definiálják. "Olyan unikális intézményt vizionálunk, amely a Kaposvár-Keszthely-Siófok háromszög dinamikus kultúraközvetítő centruma" - fogalmazott a pályázó.

Az 1911 óta működő, 110 alkalmazottat foglalkoztató Csiky Gergely Színház idén mintegy 590 millió forintból gazdálkodik. Ebből 272,5 millió az állami, 140,9 millió forint az önkormányzati támogatás, 108 millió forint az értékesítés nettó árbevétele, a költségvetés fennmaradó részét pályázati, vállalkozói támogatások és egyéb források teszik ki.

A teátrum épülete felújítás alatt áll, a 9 milliárd forintos rekonstrukció ideje alatt a társulat előadásait az Együd Árpád Kulturális Központban láthatja a közönség.

KultúraSomogy megyeKaposvárigazgatóCsiky Gergely SzínházFülöp Péter