2024.04.27, Szombat
Felújították és átadták a Dorottya-házat
Fotó: kaposvar.hu

Felújították és átadták a Dorottya-házat

Forrás: kaposvar.hu

2024.03.16. 10:00

Az épületben anno megfordult Csokonai Vitéz Mihály is. Az avatással egyszerre nyitották meg hét különleges nőnek emléket állító tárlatot.

Hirdetés

Átadták a mintegy 2 milliárd forintból felújított Dorottya-házat  - számolt be az eseményről Kaposvár hivatalos oldalán. Szita Károly, a város polgármestere felidézte: a Fő utcában álló épületben tartották 1798-ban a gróf Széchényi Ferenc Somogy vármegyei főispáni beiktatását követő ünnepségeket. A mulatságokon Csokonai Vitéz Mihály is részt vett, az ott szerzett élményei ihlették a Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzának megírására – tette hozzá.

A Dorottya-ház a kaposvári öntudat részévé vált

A településvezető hangsúlyozta, a 18. század első felében épült, ma kétszintes ingatlan az Esterházy-uradalom központja volt, később színjátszó körnek adott otthont, majd lakatosüzem, hentesüzlet és fogadó is működött benne, de egy ideje már üresen állt Az önkormányzat megvásárolta, és úgy döntött, felújíttatja, mert a kaposvári “identitás részét képezi”.

További fejlesztéseket terveznek

A műemléki szempontok figyelembe vételével megvalósult, energetikai korszerűsítést is magában foglaló rekonstrukció eredményeként az ingatlanban rendezvénytermet, kiállító- és bemutatótereket alakítottak ki. Az épületben Tourinform iroda működik, és tervezik egy vendéglátóhely nyitását is.
A Dorottya-házban az átadásával egy időben nyílt meg a Dámák diadala című kiállítás.

KultúraKaposvárDorottya-házfelújítás