2024.03.28, Csütörtök
Ingyenes informatikai képzések várják az álláskeresőket
illusztráció - pixabay

Ingyenes informatikai képzések várják az álláskeresőket

MTI

2021.07.14. 13:02

A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol elvárás a legalább alapszintű programozói, kódolói tudás

Hirdetés

Álláskeresők és karrierváltás előtt állók számára kínál ingyenes, alapszintű programozó kurzust a HTTP Alapítvány – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdai közleményéből.

A virtuális nyári tábor résztvevői teljesen kezdőként is első saját weboldaluk önálló létrehozásáig juthatnak el.

„Büszkék vagyunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ingyenes képzésére, az Újratervezés programra, amelyet a közeljövőben újabb ütemmel folytatunk. De örömmel hívjuk fel a figyelmet más hasonló lehetőségekre, hiszen ezzel az elhelyezkedők segítése mellett még jobb teljesítményre ösztönözzük a magyar gazdaság egyik húzóágazatát, amelyben a vírusválság idején is bővült a foglalkoztatás” – mondta el György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

„Az informatikai képzések kiemelkedő bérezésű és magas hozzáadott értéket előállítani képes munkahelyeket teremtenek. A digitális gazdaság a bruttó nemzeti össztermék negyedét, a hazai foglalkoztatottság ötödét adja.

 

A képzés az első lépések megtételét segíti

„A digitalizáció során egyre több olyan munkahely jön létre, ahol elvárás a legalább alapszintű programozói, kódolói tudás. Mivel sokan szeretnének elhelyezkedni ilyen területen, úgy gondoltuk, az alapítvány hídszerepet tölthet be a vállalati partnerek, képzőintézmények és a munkavállalók között.

A Green Fox Academy és a Microsoft Magyarország közreműködésével induló ingyenes kurzus az első lépések megtételében nyújt segítséget az álláskeresőknek és karrierváltóknak” – mondta a képzést szervező HTTP Alapítvány elnöke, Sisák Zoltán.

„Minden összefogásban partnerek vagyunk, amelynek célja a potenciális munkavállalók digitális készségeinek fejlesztése, hiszen képzett szakemberek nélkül a szervezetek nem tudják kihasználni a digitalizációban rejlő előnyöket. A HTTP Alapítvány programja kiváló belépési pontot jelenthet az IKT-szektorba” – emelte ki Sőrés Tamás, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója és transzformációs vezetője.

 

A kurzus a gyakorlati oktatásra fókuszál

Szél Péter, a Green Fox Academy oktatásért felelős szakmai vezetője hozzátette:

„A MyFirstApp Coding Camp nyári tábor tananyagának összeállításával az volt a célunk, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé az alapszintű programozási ismereteket.

A kurzus módszertana a gyakorlatra fókuszál, frontális oktatás helyett pedig mentorálunk. A táborról a https://myfirstapp.greenfox.academy oldalon érhetők el részletes információk.”

Az ITM, az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megbízásából készült felmérés szerint két év múlva akár 26 ezer betöltetlen álláshely állhat nyitva az IT-szakemberek előtt a hazai gazdaságban.

Az elemzés szerint a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenné váltak. Megfelelő szakmai utánpótlás nélkül a digitális gazdaság nem teljesítheti be a benne rejlő lehetőségeket.

Országos hírekoktatásképzésinformatika