2024.03.29, Péntek
Múzeumpedagógiai konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja
Kép: mokk.skanzen.hu

Múzeumpedagógiai konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja

MTI

2022.11.07. 14:20

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Frissek, fiatalok! című kétnapos rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló és a társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezései állnak a középpontban hétfőn és kedden a Néprajzi Múzeumban.

Hirdetés

Az Ifjúság Európai Évére is reflektáló, csaknem 100 múzeumi szakember részvételével zajló eseményt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) az idén új helyre költözött Néprajzi Múzeummal társszervezésben rendezi meg.

Az idei szakmai konferencia célja áttekinteni, hogy a muzeális intézmények miként kapcsolódnak az ifjúsági korcsoporthoz, illetve a velük kiemelten foglalkozó szervezetekhez, kezdeményezésekhez, trendekhez. A két nap alatt plenáris előadások és múzeumi jó gyakorlatok sokasága szemlélteti, hogy milyen példaértékű együttműködéseket valósítottak meg

- áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a konferencia témaválasztásában illeszkedik a 2022-ben Ezt mind fenntartjuk! mottóval szervezett Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz és kiemelt tematikájához, amely arra világított rá, hogy a múzeumok miként képesek kreatívan közreadni az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, bevonva őket a múzeumi fenntarthatóság átgondolásába. A fesztivál során csaknem félszáz múzeumi programmal kapcsolódtak idén a hazai muzeális intézmények ehhez a tematikához és korcsoporthoz.

A rendezvény nyitónapján, hétfőn az eseménynek otthont adó Néprajzi Múzeum képviseletében Kemecsi Lajos főigazgató, majd a rendezvényt évről évre megszervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Cseri Miklós, valamint Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium múzeumi főosztályvezetője köszöntötte a szakmai közönséget.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja, Simon Ádám A fiatalok és a múzeumok című nyitóelőadásában az Ifjúság Európai Éve magyarországi vonatkozásaira is kitérve mutatta be az eddigi eredményeket.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese Fiatalok a fiatalokért - generációk együtt a múzeumi tudás- és élményátadásért című előadásában bemutatta, hogy milyen sokszínűen jelenik meg az ifjúsági korcsoport a MOKK tevékenységeiben és a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

Éliás István, a Néprajzi Múzeum Ismeretközvetítési Főosztályának főosztályvezetője az eseménynek otthont adó újszerű, interaktív közösségi múzeumi tér, a Méta tér valamint a megújult Néprajzi Múzeum által felkínált ismeretközvetítési lehetőségeket tekintette át előadásában.

German Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense és Földváry Piroska, a Millennium Háza - NEO Kortárs Művészeti Tér intézményvezetője közös előadásában a azt a projektet mutatta be, amelynek keretében Ösvényeinken: Veled címmel jött létre kiállítás a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, és a két intézményt a Ligetben összekötő meseösvényen. A tárlat az intézmények és a MOME összefogásával, továbbá a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával jött létre.

Az első konferencianap délutáni részében a MIKSZ (Múzeumi Iskolai Közösségi Szolgálat) vitafórum keretében szó esik a társadalmi fenntarthatóság és múzeumpedagógia metszéspontjairól, a múzeumi környezetben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatról.

Az első napot múzeumpedagógiai bemutató programok zárják a Néprajzi Múzeumban és Millennium Házában, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ idén tavasszal megnyílt új kiállítóhelyén, a Walter Rózsi-villában.

A konferencia második napján muzeális és felsőoktatási intézmények közös projektjeit bemutató plenáris előadások után két párhuzamosan futó szekcióban a MOKK felhívásra beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetik meg a résztvevők.

A konferencia részletes programja a https://mokk.skanzen.hu/2022082414-orszagos-muzeumpedagogiai-konferencia linken olvasható.

Országos hírekprogramokkiállításmúzeumOrszágos Múzeumpedagógiai Konferencia