2024.02.21, Szerda
Hattyúkat pusztított el a madárinfluenza
Fotó: pixabay.com

Hattyúkat pusztított el a madárinfluenza

hirbalaton.hu

2017.02.20. 16:14

A madarakat is megviselte a kemény tél. A tartós fagy és táplálékhiány következtében sok egyed elpusztult, a legyengült példányok pedig különböző vírusfertőzéseknek, így a madárinfluenzának estek áldozatul.

Hirdetés

A Balatonnál is találtak már madárinfluenza miatt elpusztult vadmadarakat, köztük bütykös hattyút, sirályokat és réceféléket, ez azonban nem nevezhető rendkívülinek.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal az elmúlt időszakban több mint 120 hattyútetemet vizsgált, a minták közel 70%-a bizonyult madárinfluenza pozitívnak. Szerkesztőségünket úgy tájékoztatták, hogy a vizsgálatra küldött hattyúk nagy arányát okozhatta az is, hogy ezek az állatok nagy számban vannak jelen, és a tetemek méretük miatt könnyebben észlelhetők, mint pl. az elhullott  sirályok, tőkés récék, esetleg a kisebb testű énekesmadarak.

Ha az állatok a túlheveny stádiumban nem hullanak el, idegrendszeri tünetek, bizonytalan mozgás, bénulások jelentkezhetnek. Ezek azok a tünetek, amelyek különösen nagytestű madarak (pl. hattyú) esetében feltűnőek lehetnek. Az állatok természetesen a vírusfertőzést klinikai tünetek kialakulása nélkül is átvészelhetik; a megbetegedés lefolyásának súlyosságát az állatok általános állapota, az esetleges táplálékhiány is befolyásolja.

Dr. Kovács Gyula, a Magyar Madártani Egyesület Dél-balatoni Csoportjának elnöke óva int mindenkit a hisztériakeltéstől. Mint mondja, általában a vízimadarak hordozzák a vírust és minden évben előfordulnak megbetegedések. Hasonlóan a humánvírushoz, nagyban befolyásolja a túlélés esélyeit az, hogy éppen adott évben melyik törzs szaporodik el, és mennyire gyengíti le az állatokat. A mostani járványért a vírus H5N8-as törzse felelős.

Máltán vagy Észak-Afrikában a vadászat miatt évente ezrével pusztulnak el egészséges madarak értelmetlenül. Nálunk elütés, mérgezés, orvvadászat következtében szintén nagyon sok egyed pusztul el. Ezzel szemben járványok mindig is voltak és lesznek is, melyek során a természetes szelekció elve érvényesül.

A szakemberek arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy senki ne próbáljon beteg madarat menteni, ez hatósági feladat. Az állati tetemek begyűjtése és ártalmatlanítása érdekében a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek (állategészségügyi hatóságnak) kell intézkednie, így az észlelt állati tetemeket az állategészségügyi hatóságnak kell bejelenteni.

Beteg vagy elhullott madárról a lakosság bejelentést tehet a NÉBIH ügyfélszolgálati felületein is: a hivatal zöldszámán (80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címen. Az e csatornákra érkező bejelentéseket a NÉBIH továbbítja a területileg illetékes helyi hatóságnak. A tetemek begyűjtéséről, vizsgálatra küldéséről és ártalmatlanításáról a hatóság gondoskodik.

Aktuális2017Balatonhattyúmadárinfluenzatél