2024.03.29, Péntek

Április végéig feloldják az erdőlátogatási tilalmakat a Balaton környéki erdőkben

hirbalaton.hu

2018.04.13. 15:00

Április 15-én már a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területén is véget ér az erdőlátogatás korlátozása, májustól pedig a Bakonyerdő Zrt. is feloldja a februárban bevezetett tilalmakat.

Hirdetés

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., mint vadászatra jogosult, a vaddisznó ellési időszaka, illetve a vad nyugalmának biztosítása érdekében 2018. február 15. napjától az üzemi vadászterületén elhelyezkedő erdőterületek látogatására tilalmat vezetett be. A korlátozás már csak 2  napig, azaz április 15-ig áll fenn, ezután a lakosság és a természetjárók már elhagyhatják a kijelölt turista- és kerékpár utakat.

A Bakonyerdő Zrt. területein 2018. április 30-ig továbbra is csak a kijelölt turista utakon engedélyezett az erdőlátogatás. A hosszan elnyúló zord időjárás ugyanis nagyon megviselte a vadállományt, amin úgy próbált enyhíteni a társaság, hogy az etetőhelyeken többlet takarmányt helyezett ki.

A tél megszűntével a vadgazdálkodók feladata az is, hogy fokozott nyugalmat biztosítsanak az állatoknak az ellési időszak idejére. Ezért szükséges, hogy erdőkbe látogatók ebben az időszakban ne hagyják el a kijelölt turistautakat. Ezzel összefüggésben, a megjelölt időszakban agancsgyűjtési engedélyt sem ad ki a Bakonyerdő Zrt.

Hamarosan, a lombfakadást követően már nemcsak takarmányhoz jutnak a kérődzők, hanem a lombkorona elrejti majd őket, így nagyobb biztonságban fogják érezni magukat, nyugodtabbak lesznek, s ezáltal nem jelent már problémát a látogatók megjelenése.

A somogyi erdőkben a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által elrendelt korlátozás március 31-én ért véget.

AktuálisBalatonerdőlátogatásSefag Zrt.Erdőlátogatási tilalom