2024.03.29, Péntek

Tűzfegyverek a törökvész idején: bemutatták a Somogyban talált múzeumi emlékeket

sonline.hu

2018.04.12. 21:00

Somogyban talált középkori lőfegyvereket is bemutattak az Ostrea Peregrina Akadémia előadásán a Rippl-Rónai Múzeumban Kaposváron. A régészeti anyag illusztrálta azt az előadást, amely a tűzfegyverek elterjedését és fejlődését ismertette meg az érdeklődőkkel.

Hirdetés

Kivették a múzeumi vitrinből azt a nagy méretű, vasból készült szakállas puskát, amelyet Somogysámson-Marótpusztán találtak. Most azért került elő, hogy bemutathassák az Ostrea Peregrina Akadémia előadásán a Rippl-Rónai Múzeumban. A fegyverre Költő Lászlórégész ásatásán bukkantak egykor. Marótpusztán egy középkori templom állt, amelyet a XVI. században megerősítettek a törökvész miatt. Ott használták a szakállas puskát, bizonnyal jó szolgálatot tett a harcok idején.

 

 

A középkori tűzfegyverekről tartott előadást Varga Máté, kiállítóhelyi koordinátor, a múzeum munkatársa. Somogyban másutt is megtalálták történelmi lőfegyverek maradványait, ez jól nyomon követhető a múzeum kiállítási anyagaiból. Bronz kéziágyú töredék is előkerült és rengeteg golyó, amelyek azt mutatják, hogy a tűzfegyverek elterjedtek voltak a korban. Ennek ellenére nem maradt fenn sok tárgyi emlék, mert nagy értéke volt egy-egy lőfegyvernek, ezért felhasználták ezeket.

Magyarországon a XIV. század elején jelentek meg a tűzfegyverek. A lőport Kínában találták fel, és a selyemúton jutott el előbb a Közel-Keletre, majd az arabok közvetítésével Észak-Afrikán át az Ibériai-félszigetre. Ezután terjedtek el a lőfegyverek Európában. Eleinte bronzból, majd vasból készültek, vas és kőgolyókat, majd ólomgolyókat lőttek ki. A tűzfegyverek évszázadokon át tökéletesedtek, majd továbbfejlődve átalakították a modern harcászatot.

Az Ostrea Peregrina Akadémia tavaszi szezonjának utolsó előadását tartották hétfő este. Ősszel új témákkal folytatódik majd az előadássorozat. A tervek szerint szó esik majd a 2018-as Hunyadi Mátyás emlékév okán Mátyás király corvináiról, és a középkori zarándokokról is. Az akadémia előadásaira egyre többen látogatnak el, népszerű a fiatalok és a hagyományőrzők körében, de sok idősebb történelemszerető ember is feltűnik a padsorokban.

Forrás: sonline.hu

AktuálisKaposvárRippl-Rónai MúzeumSomogysámsontűzfegyvertörökvész