2024.04.26, Péntek
Koszorúzással emlékeztek Kaáli Nagy Dezsőre Siófokon
siofok.hu

Koszorúzással emlékeztek Kaáli Nagy Dezsőre Siófokon

siofok.hu

2019.09.23. 21:01

Kaáli Nagy Dezsőre, a balatoni kikötők tervezőjére, a Sió-csatorna hajózhatóvá tételének szülőatyjára emlékeztek meg az egykori kultúrmérnök síremlékénél szeptember 20-án a Hajósok Napja alkalmából Siófokon.

Hirdetés

A 20. század első felében tevékenykedő kultúrmérnök, Kaáli Nagy Dezső tervei alapján és irányításával épült meg a Balaton 11 legszebb kikötője, ugyancsak ő tervezte és építtette meg a kikötőkhöz tartozó impozáns épületeket is. Jelentős munkái közé tartozik a Sió-csatorna hajózhatóvá tételének megtervezése és a munkálatok levezénylése.

Kaáli sírja az 1940-ben bekövetkezett halála óta a siófoki Kis temetőben található. Hosszú évekig egy kis szerény sírdomb, majd egy kopjafa jelezte csupán az oly sokat alkotó kultúrmérnök nyughelyét. Kaáli Nagy Dezső születésének 150. évfordulója alkalmából 2018-ban a Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesület képviseletében Bíró József, valamint dr. Horváth Gyula volt BAHART vezérigazgató kezdeményezésére, elsősorban Siófok Város Önkormányzata, valamint a BAHART támogatásával egy méltóbb emlékhelyet állíttatott a város. Ennél a síremléknél helyezték el koszorúikat szeptember 20-án a megemlékezők, a BAHART képviselői, a Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesület képviselői, és Siófok Város Önkormányzata képviseletében dr. Lengyel Róbert polgármester.

Galéria

AktuáliskoszorúzásKaáli Nagy Dezső SiófokSomogy megyeSió-csatornahajózásBalaton kikötő