2024.04.20, Szombat
Nyitnak az óvodák és a játszóterek is Kaposváron
kaposvar.hu

Nyitnak az óvodák és a játszóterek is Kaposváron

kaposvar.hu

2020.05.17. 22:00

Kaposvár a járvány első szakaszát sikeresen átvészelte, méghozzá alacsony betegszámmal, kaposvári haláleset nélkül – emelte ki Szita Károly.

Hirdetés

A polgármester megköszönte a városlakóknak az elmúlt időszakban nyújtott fegyelmezettséget és segítséget. Hozzátette: a kaposváriak ismét megmutatták, hogy erős közösség, akik vigyáznak egymásra, nélkülük nem sikerülhetett volna ilyen hatékonyan a védekezés.

Óvodákat és bölcsődék érintő intézkedések:

–  március 16-a óta, vagyis a veszélyhelyzet kihirdetése óta biztosítja az önkormányzat az ügyeletet intézményeiben.

– a mai napon 9 óvodában és 3 bölcsődében fogadták a gyermekeket, a bölcsődékben több mint 50-en, az óvodákban több mint 140 gyermek felügyeletét oldották meg.

-az óvónők jelezték, hogy megnövekedett az igény a szülők részéről, hogy gyermekeiket oviba vigyék. Ráadásul sok kisgyerek a saját óvónőjével, dadusával szeretne lenni, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy május 18-tól, mindegyik óvodáját bevonja az ügyeleti rendszerbe a kellő óvintézkedések mellett.

– a kezdetektől 5 fős csoportokban biztosították a felügyeletet az intézmények, ezt a későbbi kormányrendelet is előírta. Szita Károly polgármester kezdeményezni fogja a kormány felé, hogy amint az ötfős csoportokkal betelnek az óvodák, úgy bővítsenek a csoportok létszámán és emeljék meg 10 főre a limitet ha szükséges. A jelenlegi rendszer 410 gyermekig tudja biztosítani a felügyeletet.

– az önkormányzat ugyanakkor továbbra is arra kéri a szülőket, hogy aki megteheti, továbbra is felügyelje otthon a gyermekét. Aki munkája miatt ezt nem tudja megtenni, azoktól továbbra is munkáltatói igazolást kérnek. Továbbá a szülőknek nyilatkozni kell arról is, hogy gyermekük nem beteg.

– a gyermekek biztonsága érdekében a szükséges óvintézkedéseket az intézményekben betartják, helyben mossák az ágyneműket és a törölközőket. A tisztifőorvos ajánlására a gyerekek ne vigyenek be saját játékot, alvókát, kérjük a szülőktől ezt tartsák be.

– a bölcsődék esetében hetente megvizsgálják, hogy szükséges-e bővíteni az ügyeleti rendszert. Egyelőre a három ügyeletes bölcsőde látja el a felügyeletet.  

 

Játszóterek, sportpályák, kondiparkok, Deseda:

– szerdán a Polgármester kikérte a kisgyermekes szülők véleményét a játszóterek megnyitásáról. A szülők többsége, majdnem háromnegyede a játszóterek megnyitása mellett tette le a voksát.

– szombattól megnyitnak a játszóterek Kaposváron.

–  megkezdődött a játszóterek felkészítése, a homokcsere, a homok felfrissítése és a fűnyírás is folyamatos.

– minden játszóteret fertőtlenítenek a nyitás előtt, majd ezt követően minden nap elvégzik a munkát az önkormányzat kérésére. A nagyobb játszótereket kétszer is fertőtlenítik.

– minden szükséges eszközt, így benzines és kézi permetezőket is beszerzett a város, hogy a munka gördülékeny legyen.

– minden játszóteret lefertőtlenítenek reggelente, délelőtt 10 órától lehet őket használni. A munkákkal 9 óráig mindenhol végeznek, az egyórás száradási idő után használhatják a játékokat a gyermekek. Ez több mint 100 játszóteret érint.

– Szita Károly arra kéri a szülőket, hogy viseljenek maszkot.

– szintén megnyitják szombattól a szabadtéri konditermeket is, melyeket szintén fertőtlenítenek.

– városszerte megnyitják a szabadtéri sportpályákat is. Ennek értelmében ismét használható lesz a Városligetben a Kosárlabdaliget, a görkorcsolyapálya és a focipályák is.

–  a hétvégétől ismét megnyitják a desedai kilátót és a „Halacskás” játszóteret.

– május 21-én, csütörtökön újraindul a Fekete István Látogatóközponttól induló elektromos kishajó, bizonyos óvintézkedések mellett. Csütörtöktől ismét lehet csónakokat is kölcsönözni a Desedán.

– május 16-tól, szombattól ismét lehet kerékpárokat kölcsönözni a Desedán. 

 

Virágfürdő:

– megnyitották a virágfürdő 50 méteres, szabadtéri medencéjét a nagyközönség előtt hétfőtől péntekig. Délelőtt 8 és 10 óra között, valamin 12 és 15 óra között mehetnek a látogatók.

– számos biztonsági óvintézkedés mellett lehet használni a medencét. Csak a főbejáraton keresztül lehet bemenni, sorban állás esetén 1,5 méteres távolságot kell tartani, ajánlott a szájmaszk viselése. Az aulában csak a szolgáltatást igénybe vevők lehetnek. Csak a kijelölt öltözőkben lehet öltözni. A medencébe lépés előtt kötelező a szappanos elő- és utófürdő az öltözőben, vagy a medence partján. Az uszodamester szabályozza az úszókat, egy pályán maximum 5 fő úszhat. A medencében nem lehetnek többen egyszerre 40-nél. Ha többen vannak, várakozni kell. A vízből kiszállás után ismét kötelező a szappanos fürdés.

– a sportolók is használhatják a medencét.

– a fedett medencék továbbra is zárva maradnak.

– ha igény lesz rá, akkor döntenek a hétvégi nyitva tartásról is. 

 

Holding ügyfélszolgálat:

– hétfőtől megnyit a Kapos Holding Zrt. ügyfélszolgálata, ahol a kaposváriak egy helyen intézhetik a városi közszolgáltató cégekkel kapcsolatos ügyeiket.

– megnövekedett az elmúlt időszakban az igény az ügyintézés iránt, szerdán már 150-en telefonáltak ilyen céllal a cégnek.

– örömteli hír, hogy több mint 260-an váltottak e-ügyintézésre, vagyis ők ezentúl a számítógépen keresztül intézhetik ügyeiket, számláikat.

–  beléptetési rendet vezetnek be: egyszerre 10 fő tartózkodhat. Biztonsági őr segíti a beléptetést.

– maszk használata kötelező, anélkül senkit nem engednek be.

– a nyitva tartás minden nap 08:30-tól 14:30-ig lesz, de csütörtökönként 10:00 és 18:00 óra között is várják az ügyfeleket, hogy munkaidőn túl is bejöhessenek.

 

Konditermek: 

– Szita Károly május 15-én ismét leült egyeztetni a kaposvári konditermek vezetőivel. Megfelelő óvintézkedések mellett május 18-tól ismét lehetnek csoportos edzések. A foglalkozáson részt vevőknek egymástól 2 méteres távolságot kell tartaniuk.

–  a polgármester arra kéri a termek vezetőit, hogy megfelelő távolságtartás mellett kezdődjenek meg a csoportos foglalkozások. Továbbra sem lehet majd zuhanyozni.

– a városvezető arra kérte a konditermek vezetőit és használóit, hogy a gépek fertőtlenítése továbbra is folyamatos legyen.

A védekezéshez már korábban is számos adományt kapott a város. Már több mint 10 millió forint érkezett a város adományszámlájára. Ismét kapott a város 10 ezer maszkot adományként. Egy 82 éves kaposvári kőfaragó egy kőasztalt is felajánlott, amelyet a Kinizsi lakótelepen helyeznek el.

AktuálisKaposvárSomogy megyeóvodajátszótér megnyitáskoronavírus